Un lider Hamas a refuzat să recunoască faptul că gruparea sa a ucis civili în Israel și a susținut că au fost vizați doar recruți sau soldați. Moussa Abu Marzouk a declarat pentru BBC că „femeile, copiii și civilii au fost cruțați” de atacurile Hamas.
Afirmațiile sale sunt în contrast puternic cu numeroasele dovezi video în care se văd bărbați membri ai Hamas care împușcă adulți și copii neînarmați. Israelul afirmă că peste 1.400 de persoane au fost ucise de Hamas în atacurile din 7 octombrie, majoritatea fiind civili.
Marzouk, care este liderul politic adjunct al grupării, care este vizat de sancțiuni prin înghețarea activelor deținute în Marea Britanie conform cu reglementările antiteroriste, a fost întrebat de BBC despre atrocitățile din 7 octombrie.
BBC l-a întrebat pe Marzouk cu privire la războiul din Gaza, în special cu privire la zecile de ostatici. El a răspuns că aceștia nu au putut fi eliberați în timp ce Israelul bombardează Gaza. Ministerul Sănătățîi, condus de Hamas, afirmă că 10.000 de persoane au fost ucise de când Israelul a început operațiunile luna trecută. „Îi vom elibera. Dar trebuie să oprim luptele”, a spus el.
Marzouk a călătorit recent la Moscova pentru a discuta despre cei opt cetățeni cu dublă cetățenie ruso-israeliană răpiți în 7 octombrie de Hamas, organizație teroristă interzisă în multe țări, inclusiv în Marea Britanie și SUA. El a declarat că membrii Hamas din Gaza „au căutat și au găsit două femei ostatice” din Rusia, dar nu au putut să le elibereze din cauza atacurilor israeliene. Marzouk a susținut că Hamas ar putea elibera ostaticii doar dacă „israelienii ar înceta luptele, astfel încât să îi putem preda Crucii Roșii”.
Întrebat de BBC cu privire la atacul din 7 octombrie, Marzouk a afirmat că Mohamed el-Deif, liderul aripei militare a Brigăzilor Qassam ale Hamas, a ordonat oamenilor săi să cruțe civilii. „El-Deif le-a spus în mod clar luptătorilor săi <nu omorâți femei, nu omorâți copii, nu omorâți bătrâni>. Vizați au fost soldații rezerviști”. El a susținut că au fost uciși doar „recruți […] sau soldați”.
BBC a insistat și l-a întrebat pe liderul Hamas despre imaginile video surprinse de camerele de pe căștile luptătorilor Hamas, care arată cum civili neînarmați sunt împușcați în mașini și case, dar Marzouk a evitat să dea un răspuns. Întrebat dacă aripa politică a Hamas a știut de pregătirile pentru atac, liderul adjunct a spus că aripa militară „nu trebuie să se consulte cu conducerea politică. Nu este nevoie”.
Aripa politică, cu sediul în Qatar, se prezintă adesea ca neavând legătură cu forțele militare din Gaza. În schimb, guvernul britanic nu vede nicio distincție, așa că a interzis gruparea politică a Hamas ca organizație teroristă încă din 2021, argumentând că „abordarea de a face distincție între diferitele părți ale Hamas este artificială. Hamas este o organizație teroristă complexă, dar unică”.
Editor : G.M.