Un fost luptător Wagner, condamnat la 23 de ani de închisoare pentru că a ucis o bătrână, eliberat și trimis pe front

Data actualizării: Data publicării:
Luptători Wagner
Luptători Wagner în Ucraina. Foto: Profimedia

Ivan Rossomahin, fost luptător în cadrul PMC Wagner, a ucis o femeie de 85 de ani din regiunea Kirov după ce s-a întors de pe front. Pentru această faptă, el a fost condamnat la 23 de ani de închisoare, întrucât era recidivist. Acum el a semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării și a intrat din nou în război, în Ucraina, scrie Meduza

Administrația coloniei corecționale nr. 1 din regiunea Kirov, unde condamnatul își ispășea pedeapsa, a informat rudele femeii ucise despre eliberarea lui Rossomahin, în vârstă de 29 de ani, scrie proiectul pentru drepturile omului „Trauma Point”.

Rossomahin a fost condamnat pentru prima dată în 2020. A primit 14 ani într-o colonie de maximă securitate pentru crimă, dar a fost eliberat după ce s-a înrolat în gruparea Wagner, la începerea invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei. În martie 2023, fostul prizonier s-a întors în satul natal Novi Burets. Încă de la început a prezentat un comportament turbulent - locuitorii satului s-au plâns că Rossomakhin se plimba prin sat cu o furcă și un topor și își amenința vecinii.

La o săptămână după ce s-a întors de pe front, Rossomahin a violat și ucis o pensionară de 85 de ani al orașului vecin Viatskie Polyani, Iulia Buiskikh. Potrivit Mediazona, în aprilie 2024, Tribunalul Regional Kirov l-a condamnat pe Rossomahin la 22 de ani într-o colonie de maximă securitate, în afară de crimă fiind învinuit de “viol” și „omor cu cruzime deosebită”. În iulie, curtea de apel i-a mărit pedeapsa la 23 de ani. Rossomahin a fost, de asemenea, obligat să plătească familiei femeii ucise două milioane de ruble drept (cca 20.000 de euro) despăgubire pentru prejudiciul moral.

Acum el a semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării și a intrat din nou în război, în Ucraina. „Astfel, fără să petreacă nici măcar șase luni în colonie, condamnatul a mers în zona de luptă”, au remarcat activiștii pentru drepturile omului.

Recrutarea prizonierilor din coloniile ruse pentru a participa la războiul din Ucraina este cunoscută încă din vara anului 2022. Lor li se promit, în schimb, grațieri și plăți în numerar. Inițial, doar Wagner PMC a fost implicat în astfel de recrutări, apoi au început să aibă loc recrutări în numele Ministerului rus al Apărării.

Serviciul rus BBC a raportat că prizonierii ruși care au acceptat să meargă la război nu mai primesc grațiere prezidențială, iar contractele lor sunt planificate să fie prelungite până la sfârșitul războiului.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Antonia, criticată de fani după ce și-a vopsit părul blond: „Nu e ce trebuie, erai mai frumoasă brunetă!” Cum...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Un primar din județul Constanța cere plaje gratuite pentru localnici și turiști: „Vrem ca plajele să fie cu...
Newsweek
Care pensionari se vor trezi cu pensie tăiată lunile viitoare? Au luat la recalculare prea mult!
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia Libertății...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Helen Mirren, dezvăluiri despre filmarea scenelor intime cu Harrison Ford: „A trebuit să pretind că sunt...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...