Un fost consilier al lui Putin, considerat mai radical decât președintele rus: „Avem dreptul să reacţionăm cu o lovitură nucleară”

Data publicării:
Former foreign policy advisor of Vladimir Putin, Sergey Karaganov speaks at a panel discussion
Serghei Karaganov este considerat mai radical chiar decât Vladimir Putin, al cărui consilier a fost. Foto: Profimedia

Un influent politolog rus, fost consilier al lui Vladimir Putin și promotor al unei linii dure în politica externă a Rusiei, pledează pentru o doctrină nucleară mai fermă şi face presiuni asupra preşedintelui rus în acest sens. Serghei Karaganov a declarat într-un interviu acordat ziarului Kommersant că Rusia ar putea lansa o lovitură nucleară limitată asupra unui stat membru al NATO fără a declanşa un război atomic total.

Declaraţiile lui Serghei Karaganov sunt urmărite cu atenţie de experţii occidentali în securitate, ca un indicator al gândirii Moscovei în politica externă, de apărare şi nucleară, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Opiniile sale nu reprezintă politica oficială a Kremlinului, care i-a acordat însă mai multe ocazii de a le exprima în forumuri influente şi de a le prezenta lui Vladimir Putin. Unii analişti din Occident afirmă că preşedintele rus poate apărea calm şi moderat în comparaţie cu politologul care susţine puncte de vedere alarmante.

În interviul citat de Reuters, Karaganov a afirmat că Statele Unite mint când garantează protecţie nucleară aliaţilor.

„Avem dreptul să reacţionăm cu o lovitură nucleară”

Un alt punct de vedere transmis prin Kommersant este că principalul obiectiv al doctrinei nucleare ruse trebuie să fie „să ne asigurăm că toţi inamicii actuali şi viitori ai Rusiei sunt convinşi că Rusia este gata să folosească armele nucleare”. Karaganov a fost timp de un an cel mai proeminent susţinător al modificării doctrinei respective, până când Moscova a anunţat că o va revizui.

Doctrina actuală este că Rusia trebuie să fie pregătită să recurgă la armamentul atomic ca reacţie la un atac nuclear sau chiar la unul convenţional, dacă acesta ameninţă existenţa statului.

Karaganov susţine că această poziţie este iresponsabilă şi chiar sinucigaşă, deoarece nu descurajează corespunzător inamicii Rusiei şi îi face să creadă că Moscova nu va folosi armele nucleare aproape în nicio situaţie. Aşadar, după părerea sa, Rusia se îndreaptă spre un dezastru dacă nu modifică această presupunere şi nu restabileşte descurajarea.

La câteva săptămâni după ce Ucraina a ocupat o parte din regiunea rusă Kursk, de unde forţele ucrainene încă nu au putut fi respinse, Karaganov a apreciat că „este vremea să declarăm că avem dreptul să reacţionăm la orice lovituri masive pe teritoriul nostru cu o lovitură nucleară”, iar „asta se aplică şi la orice ocupare a teritoriului nostru”.

„Fie câştigăm acest război, fie ne prăbuşim”

După doi ani şi jumătate de război cu Ucraina, Rusia riscă să se epuizeze economic şi pe câmpul de luptă, ceea ce - susține politologul - va duce la „declin şi posibil chiar la prăbuşire”.

El mai ceruse ca Rusia să ia în considerare o lovitură nucleară preventivă pentru a-şi „trezi” inamicii.

Jurnalista Elena Cernenko, cea care l-a intervievat pe Karaganov pentru Kommersant, i-a pus şi întrebarea dacă politica pe care o susţine nu va duce la un război nuclear total. Politologul a răspuns că „afirmaţia că orice utilizare limitată a armelor nucleare va duce obligatoriu la un Armaghedon nuclear general nu rezistă criticilor”.

„Vă asigur că toate puterile nucleare au planuri pentru utilizarea calibrată a armelor nucleare conform anumitor scenarii”, a susţinut Karaganov, adăugând: „Nu cer o cale periculoasă, cer salvarea lumii şi a Rusiei. Fie câştigăm acest război, fie ne prăbuşim”.

„Occidentul poate lupta la nesfârşit, acest război este foarte profitabil pentru ei. Şi nu cer deloc un război nuclear, mi-aş dori foarte mult să nu se ajungă la asta, ci să ne oprim înainte de a trebui să luăm o decizie îngrozitoare”.

Reuters reaminteşte că de la începutul războiului Putin a făcut de mai multe ori declaraţii interpretate în Occident ca ameninţări nucleare, însă a spus şi că Rusia poate câştiga fără a folosi armamentul atomic.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...