Detalii despre contraofensiva rușilor în Kursk. Și ucrainenii lansează noi atacuri. ISW: „Situația rămâne fluidă”

Data actualizării: Data publicării:
Lansatopr de rachete Grad, al forțelor ruse, în regiunea Kursk
Lansatopr de rachete Grad, al forțelor ruse, în regiunea Kursk Foto: Profimedia

Forțele ruse au început o contraofensivă semnificativă împotriva trupelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, potrivit bloggerilor de război pro-Moscova și unui comandant rus de rang înalt. Observatorii pro-ucraineni au raportat, de asemenea, lupte grele într-o parte a zonei ocupate și posibila recucerire a unor sate de către ruși. Forțele ruse ar fi cucerit mai multe sate din vestul fâșiei de Rusia pe care Ucraina o ocupase, împingând forțele ucrainene la est de râul Malaia Loknia, la sud de Snagost. Ministerul rus al Apărării a declarat că a învins unități ucrainene într-o serie de sate. Nu a existat nicio confirmare independentă sau comentariu imediat din partea Ucrainei, potrivit The Guardian.

ISW: E prematur să tragem concluzii, situația e fluidă

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a anunțat joi dimineață că ar fi „prematur să tragem concluzii” cu privire la contraatacuri în acest stadiu. Thinktank-ul a raportat: „Forțele ruse au început contraatacuri de-a lungul marginii de vest a zonei controlate de ucraineni din regiunea Kursk și ar fi capturat mai multe așezări la nord-est și la sud de Korenevo pe 10 și 11 septembrie”.

ISW a continuat: „Mărimea, amploarea și perspectivele potențiale ale contraatacurilor rusești din 11 septembrie în regiunea Kursk sunt neclare, iar situația rămâne fluidă la data acestui raport ... Forțele ucrainene ar fi început noi atacuri împotriva contraatacului rusesc la vest de Snagost și în toată zona sub control ucrainean din regiunea Kursk.” Generalul-maior Apti Alaudinov, care comandă forțele speciale cecene Akhmat care luptă în Kursk, a declarat că trupele ruse au trecut la ofensivă și au preluat controlul asupra a aproximativ 10 așezări din Kursk.

SU-30 al rușilor, prăbușit în Marea Neagră

Soldații ucraineni au reușit să doboare un avion de vânătoare rusesc Su-30, care s-a prăbușit în Marea Neagră, anunță Direcția de Informații a Apărării Ucrainei (spionajul militar ucrainean, GUR). Costul unui astfel de aparat este de aproximativ 50 de milioane de dolari.

Evenimentul a avut loc deasupra apelor Mării Negre, potrivit sursei citate. „În timpul operațiunii din apele Mării Negre, militarii unității speciale a GUR a Ministerului Apărării al Ucrainei au distrus un avion de luptă rus Su-30SM cu o lovitură MANPADS (lansator portabil de rachete sol-aer - n.r.). Avionul de luptă căzut în mare aparținea Regimentului 43 separat de aviație navală al Forțelor Aeriene Ruse, care are baza pe aerodromul orașului Saka din Crimeea ocupată temporar”, se arată într-un comunicat al Direcției de Informații a Apărării Ucrainei.

Kievul îndeamnă vecinii din vest să doboare dronele și rachetele rușilor din spațiul său aerian

Ministrul ucrainean de externe, Andri Sîbiha, a îndemnat miercuri aliații Kievului de la frontierele sale vestice să doboare dronele și rachetele rusești care survolează regiunile sale vestice. „Au existat deja numeroase cazuri de aeronave rusești care au încălcat spațiul aerian al țărilor vecine și al țărilor NATO”, a declarat Sîbiha. Aliații ar trebui „să exploreze posibilitatea de a doborî rachete deasupra teritoriului Ucrainei”.

Declarația a venit după ce secretarul de stat american, Antony Blinken, a dat cel mai puternic indiciu de până acum că Washingtonul este pe cale să ridice restricțiile impuse Ucrainei cu privire la utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident asupra unor ținte militare cheie din interiorul Rusiei. Se înțelege că o decizie a fost deja luată în privat. Blinken și ministrul britanic de externe, David Lammy, s-au întâlnit miercuri la Kiev cu Volodimir Zelenski, președintele ucrainean.

Londra ar fi decis deja să permită utilizarea rachetelor sale asupra unor ținte din interiorul Rusiei

Surse guvernamentale britanice au indicat că a fost deja luată decizia de a permite Ucrainei să utilizeze rachete de croazieră Storm Shadow asupra unor ținte din interiorul Rusiei, deși nu se așteaptă ca aceasta să fie anunțată public vineri, când Keir Starmer, prim-ministrul britanic, se va întâlni cu Joe Biden la Washington.

Întâlnirea de la Kiev a sporit în mod inevitabil așteptările ca Ucraina să primească în scurt timp permisiunea de a lansa rachete anglo-franceze Storm Shadow și americane ATACMS, care au o rază de acțiune de peste 300 de kilometri, în Rusia, a relatat Dan Sabbagh, corespondentul pe apărare al The Guardian. Blinken și Lammy au oferit o potențială justificare, cenzurând Iranul pentru trimiterea rachetelor balistice Fath-360 cu rază scurtă de acțiune și viteză mare către Rusia.

Marea Britanie sancționează o serie de nave cargo care fac parte din flota de export de petrol a Rusiei

Ministerul britanic de Externe a anunțat sancțiuni împotriva a 10 nave despre care crede că se află în centrul flotei de export de petrol din umbră a Rusiei. Rusia are o flotă mare de petroliere, adesea vechi și care nu sunt în stare să navigheze, care transportă gaze și produse petroliere rusești în întreaga lume. Exporturile de petrol sunt cea mai importantă sursă de venituri a președintelui rus Vladimir Putin pentru finanțarea războiului din Ucraina, reprezentând aproximativ un sfert din bugetul Rusiei în 2023.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...