O decizie crucială pentru Ucraina. De ce au ezitat până acum SUA și UK să permită Ucrainei să utilizeze rachetele lor pe teritoriul rus

Data actualizării: Data publicării:
Farnborough Airport, Hampshire, UK. 22nd Jul, 2024. The worlds military and civil aviation businesses have gathered to display and view the latest in aerospace technology. The most modern civilian airliners and military fighters and weaponry. MBDA Storm S
Fiecare rachetă Storm Shadow costă aproape 1 milion de dolari americani. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Marea Britanie a furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow după o solicitare din partea Kievului pentru lupta împotriva forțelor ruse invadatoare. Există indicii puternice că SUA și Marea Britanie sunt gata să-și ridice restricțiile în câteva zile și Ucraina să poată folosi rachetele cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din interiorul Rusiei. Zelenski cere acest lucru de săptămâni întregi. BBC explică reticența Occidentului și ce diferență ar putea aduce aceste rachete în război.

Ce este Storm Shadow

Storm Shadow este o rachetă de croazieră anglo-franceză cu o rază de acțiune maximă de aproximativ 250 km. Francezii îi spun SCALP. Este lansată din aeronave și este considerată o armă ideală pentru pătrunderea în buncăre întărite și în depozitele de muniție, precum cele folosite de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Dar fiecare rachetă costă aproape 1 milion de dolari americani, așa că în general sunt lansate ca parte a unei rafale atent planificată de drone mult mai ieftine, trimise înainte pentru a deruta și epuiza apărarea antiaeriană a inamicului, la fel cum face Rusia cu Ucraina.

Marea Britanie și Franța au trimis deja aceste rachete în Ucraina, dar cu avertismentul că Kievul le poate folosi doar pentru ținte din interiorul propriilor granițe.

Au fost folosite cu efect major, lovind cartierul general naval al Mării Negre din Sevastopol și transformnd întreaga Crimee într-o zonă periculoasă pentru marina rusă.

Justin Crump, un analist militar, fost ofițer al armatei britanice și CEO al companiei de consultanță Sibylline, spune că Storm Shadow a fost o armă extrem de eficientă pentru Ucraina, lovind tocmai împotriva țintelor bine protejate din teritoriul ocupat.

Nu este surprinzător faptul că Kievul a făcut lobby pentru utilizarea sa în interiorul Rusiei, în special pentru a ținti aerodromurile utilizate pentru a organiza atacuri cu bombă alunecare care au împiedicat recent eforturile ucrainene în prima linie”, spune el.

De ce vrea Ucraina să folosească Storm Shadow acum pe teritoriul Rusiei

Orașele și primele linii ale Ucrainei sunt bombardate zilnic de Rusia. Multe dintre rachetele și bombele care provoacă devastări asupra pozițiilor militare, blocurilor și spitalelor sunt lansate de avioanele rusești din interiorul Rusiei.

Kievul se plânge că a nu avea voie să lovească bazele din care sunt lansate aceste atacuri este asemănător cu a face Ucraina să lupte în acest război cu un braț legat la spate.

La forumul de securitate Globsec de la Praga, de luna aceasta, s-a sugerat chiar că bazele aeriene militare rusești sunt mai bine protejate decât civilii ucraineni care au fost loviți din cauza restricțiilor.

Ucraina are propriul program de drone, inovator și eficient, cu rază lungă de acțiune. Uneori, aceste lovituri cu drone i-au surprins pe ruși și au ajuns la sute de kilometri în interiorul Rusiei. Dar pot transporta doar o sarcină utilă mică și majoritatea sunt detectate și interceptate.

Kievul susține că, pentru a respinge atacurile aeriene rusești, are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv Storm Shadow și sisteme comparabile, inclusiv ATACMS americane, cu o rază de acțiune și mai mare, de 300 km.

De ce ezită Occidentul

Într-un cuvânt: escaladare.

Washingtonul își face griji că, deși până acum toate liniile roșii trasate de Putin s-au dovedit a fi niște blufuri goale de conținut, a permite Ucrainei să lovească ținte în adâncul Rusiei cu rachete furnizate de Occident ar putea să-l facă să riposteze.

Teama Casei Albe este că persoanele dure de la Kremlin ar putea insista că represaliile iau forma atacului punctelor de tranzit pentru rachete în drumul lor spre Ucraina, cum ar fi o bază aeriană din Polonia.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, articolul 5 al NATO ar putea fi invocat, ceea ce înseamnă că alianța ar fi în război cu Rusia.

Încă de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, scopul Casei Albe a fost să ofere Kievului cât mai mult sprijin posibil, fără a fi târât în conflict direct cu Moscova, ceva care ar risca să devină de neconceput: o catastrofală confruntare nucleară.

Ce diferență ar putea face Storm Shadow pentru Ucraina

Ar putea face o diferență, dar poate fi prea puțin, prea târziu. Kievul a cerut să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei de atâta timp, încât Moscova și-a luat deja măsuri de precauție pentru eventualitatea ridicării restricțiilor.

A mutat bombardiere, rachete și o parte din infrastructura care le menține mai în spate, departe de granița cu Ucraina și dincolo de raza de acțiune a Storm Shadow.

Cu toate acestea, Justin Crump de la Sibylline spune că, deși apărarea aeriană rusă a evoluat pentru a contracara amenințarea Storm Shadow în Ucraina, această sarcină va fi mult mai dificilă, având în vedere amploarea teritoriului Moscovei care ar putea fi acum expus atacurilor.

Acest lucru va face ca logistica militară, comandă și control, și sprijinul aerian să fie mai greu de livrat și, chiar dacă aeronavele rusești se vor retrage mai mult de la frontierele Ucrainei pentru a evita amenințarea cu rachete, vor suferi în continuare o creștere a timpului și a costurilor per ieșire din linia de front”, spune acesta.

Matthew Savill, director de științe militare la Ru Si think tank, consideră că ridicarea restricțiilor ar oferi Ucrainei două beneficii principale:

  • În primul rând, ar putea „debloca” un alt sistem, ATACMS;
  • În al doilea rând, ar reprezenta o dilemă pentru Rusia cu privire la locul în care să poziționeze acele prețioase apărări antiaeriene, ceea ce spune el ar putea face mai ușor trecerea prin dronele Ucrainei.

Totuși, în cele din urmă, spune Savill, Storm Shadow este puțin probabil să schimbe situația.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...