Donald Trump a încercat să forțeze Berlinul să interzică Huawei, gigantul de tehnologie din China, dar fostul cancelar Angela Merkel s-a opus. Acum, pe măsură ce Germania devine tot mai îngrijorată de influența pe care China o are asupra rețelelor germane de telefonie mobilă, Joe Biden încearcă să obțină același lucru - folosind o strategie diferită - de la succesorul lui Merkel, scrie Politico.
Cu patru ani și jumătate în urmă, misiunea fostului președinte american Donald Trump de a-i forța pe aliații Statelor Unite să interzică Huawei s-a lovit de un zid de opoziție la Berlin.
La acea vreme, cancelarul Angela Merkel a respins avertizările lui Trump potrivit cărora Huawei prezintă un risc de securitate grav pentru Occident și nu s-a lăsat intimidată de amenințarea Casei Albe de a limita schimbul de informații cu aliații care le permit companiilor chinezești să le construiască viitoarele rețele de telefonie mobilă.
Germania nu va „exclude o companie doar pentru că este dintr-o anumită țară”, a declarat Merkel într-o conferință de politică globală organizată la Berlin în martie 2019.
A urmat apoi o explozie de contracte foarte profitabile încheiate între gigantul tehnologic chinez și firmele de telecomunicații germane: Huawei se află în plin proces de construire a unei infrastructuri 5G în toată țara care va conecta Germania de restul Europei și SUA.
Acum, însă, a început sezonul îngrijorării și al regretului de ambele părți ale Atlanticului. Biden a declarat pentru Politico și Welt că este la fel de convins precum predecesorul său că infrastructura construită de Huawei în Germania va face ca un aliat esențial al NATO să fie vulnerabil la atacurile cibernetice și furtul de date.
Diferența ar fi că Biden a adoptat o abordare mai diplomatică, încercând să își exercite influența în spatele ușilor închise, pe când Trump a fost mult mai agresiv, ceea ce administrația din prezent crede că a fost o greșeală.
Șocul invaziei din Ucraina a schimbat modul de gândire la Berlin
În același timp, conducerea de la Berlin nu mai respinge avertizările Statelor Unite cu privire la Huawei – sau China. Șocați de momentul când invazia Rusiei în Ucraina i-a lăsat pe germani fără cea mai importantă sursă de gaze naturale, Berlinul este acum mult mai atent la riscurile care pot apărea atunci când partenerii de afaceri devin inamici geopolitici.
Spre deosebire de acum cinci ani, Germania recunoaște tot mai mult faptul că nu există o soluție tehnică la riscurile pe care le presupune dependența puternică față de firma din China.
„Să crezi că instalarea tehnologiei Huawei este neproblematică este de o naivitate infinită”, a spus un oficial important al serviciilor de informații din Germania.
Cu toate că oficialul nu a specificat care ar putea fi aceste riscuri, americanii au avertizat de mai mult timp că echipamentul de telecomunicații al firmei îi permite Beijingului să extragă date confidențiale sau să saboteze serviciile critice care se bazează tot mai mult pe rețelele de telefonie mobilă accesibile publicului larg, precum cea a mașinilor autonome, iar, pentru un aliat NATO ca Germania, pe sistemele de comunicații diplomatice și militare.
Neîncrederea tot mai mare care s-a inflitrat în alianța transatlantică a dus la o Germanie mult mai rezervată în privința sfaturilor primite de la Washington, în timp ce clasa politică a țării a mizat în continuare pe ideea de mult înrădăcinată la Berlin că înțelegerile economice pot fi separate de îngrijorările geopolitice.
Merkel nu a luat în serios amenințările lui Trump
Merkel – la fel ca și mulți alți politicieni germani – s-a lăsat afectată atât de mult de antipatia față de Trump încât nu a luat în serios avertizările fostului președinte american legate de Huawei.
De cealaltă parte, dorința lui Trump de a fi mereu centrul atenției și eșecul său de a cultiva genul de relații confidențiale ce au ajutat la menținerea alianței SUA-Europa timp de multe decenii au creat un mediu propice pentru conflict, în locul cooperării.
Cu toate că Huawei a negat orice acuzație conform căreia echipamentul companiei este vulnerabil în fața infiltrării Beijingului în rețeaua din Europa, mulți dintre politicienii germani regretă acum legăturile strânse pe care Huawei le-a format cu cei trei mari operatori de telefonie mobilă din țară: Deutsche Telekom, Telefónica și Vodafone.
„Pledez pentru abandonarea completă a tehnologiei Huawei din întreaga rețea de telefonie mobilă din Germania”, a cerut Maximilian Funke-Kaiser, parlamentar din partea FDP, care face parte din guvernul de coaliție a succesorului lui Merkel, cancelarul Olaf Scholz.
Administrația Biden speră și ea ca guvernul german să reducă drastic dependența țării de Huawei sau chiar să o elimine cu totul. Abordarea este, însă, una mult mai calmă și ascunsă.
„Ori faci ca mine, ori să fii sănătos”
„Să lovești cu pumnii în masă, spunând: 'Ori faci ca mine, ori să fii sănătos', nu este întotdeauna cea mai eficientă strategie diplomatică”, a spus un oficial de top al Departamentului de Stat al SUA. „Dar nu vă lăsați înșelați, presiunea, dacă s-a schimbat în vreun fel, este și mai mare.”
China a fost cel mai mare partener economic al Germaniei pentru 7 ani la rând, volumul comerțului bilateral ajungând la aproape 334 de miliarde de dolari în 2022.
Un studiu de anul trecut care a cuprins toată Uniunea Europeană a estimat că operatorii de telefonie mobilă din Germania au împrumutat 59% din echipamentul necesar pentru rețelele 5G și 57% din cel al rețelelor 4G de la Huawei și ZTE, o altă companie din China.
„Dacă Germania exclude pe nedrept companiile chinezești [de pe piața germană] fără să demonstreze că produsele chinezești prezintă o amenințare de securitate pentru Germania, noi nu vom sta nemișcați”, a transmis purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în Germania.
Germania se află într-o situație foarte vulnerabilă din care nu își permite să primească o nouă lovitură economică, mulți analiști fiind de părere că Berlinul se află în al doilea an de recesiune.
Consecințe mai grave decât cele ale gazoductului Nord Stream II
Dependența digitală a Germaniei de Huawei ar putea avea „chiar mai multe consecințe serioase” decât gazoductul Nord Stream II, care s-a dovedit a fi o investiție dezastruoasă pentru Berlin, pentru că ar putea permite Beijingului să saboteze infrastructura germană, nu doar să șantajeze economic politica țării, potrivit unui oficial din serviciile de informații germane.
Printre țările în care activitățile Huawei au fost interzise sau restricționate se numără Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă, Australia, SUA, Japonia, Taiwan și Franța. Comisia Europeană le-a cerut țările din UE să restricționeze la rândul lor accesul companiei chinezești la piețele lor – 10 state UE au luat deja măsuri în acest sens.
Orice formă va lua politica americană de comerț și export, Huawei va rămâne cel mai probabil o amenințare pe termen lung la adresa intereselor Statelor Unite.
„Când ai un competitor ca Huawei, poți să îi străpungi inima cu un țăruș, să îl îngropi la 3 metri sub pământ, să arunci cu asfalt peste el și să îi dai foc – și el tot se va întoarce”, a spus Keith Krach, un fost consilier economic al lui Trump.
Editor : Raul Nețoiu