Un cercetător renumit din China emite o teorie despre Covid, total diferită de cea a guvernului de la Beijing

Data actualizării: Data publicării:
fața unei lucrătoare sanitare chineze cu vizieră și costum de siguranță sub o lupă
Un cercetător renumit din China emite o teorie despre Covid, total diferită de cea a Guvernului de la Beijing. Foto: Profimedia Images

Posibilitatea ca virusul Covid să se fi scurs dintr-un laborator nu ar trebui exclusă, a declarat un cercetător de top din China, care a jucat un rol cheie în răspunsul la pandemie și în eforturile de a urmări originea virusului, scrie BBC.

Profesorul George Gao a fost șef al Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din China. Poziția lui este total diferită de cea exprimată de Guvernul de la Beijing, care respinge orice ipoteză că boala ar fi putut avea originea într-un laborator din Wuhan.

Într-un interviu pentru podcastul BBC Radio 4 Fever: The Hunt for Covid's Origin, profesorul Gao a declarat: "Întotdeauna poți suspecta orice. Asta este știința. Nu excludeți nimic".

Virusolog și imunolog renume la nivel mondial, profesorul Gao este în prezent vicepreședinte al Fundației Naționale de Științe Naturale din China, după ce s-a retras anul trecut de la CDC.

Profesorul Gao a declarat pentru BBC că a fost efectuat un fel de investigație oficială la Institutul de Virusologie Wuhan (WIV). "Guvernul a organizat ceva", a spus el, dar a sublinat că nu a implicat propriul său departament, China CDC. El a fost rugat să clarifice dacă aceasta înseamnă că o altă structură a guvernului a efectuat o cercetare oficială a WIV - unul dintre laboratoarele naționale de top din China, cunoscut pentru că a petrecut ani de zile studiind coronavirusurile. "Da. acel laborator a fost verificat de experți în domeniu", a răspuns el.

Este prima recunoaștere de acest fel că a avut loc un fel de investigație oficială, dar, deși profesorul Gao spune că nu a văzut rezultatul, a "auzit" că laboratorul a primit un certificat de sănătate. "Cred că concluzia lor este că respectă toate protocoalele. Nu au găsit nicio abatere", adăugat Gao.  Comentariile profesorului Gao despre neexcluderea unei scurgeri de laborator intră serios în contradicție cu poziția declarată public a Chinei. Sunt chiar riscante.

"Așa-numita „scurgere de laborator” este o minciună creată de forțele anti-China. Este motivată politic și nu are o bază științifică", se arată într-un comunicat transmis de ambasada chineză în Marea Britanie.

Teoria conform căreia virusul ar fi scăpat accidental dintr-un laborator de cercetări medicale a reapărut în atenţia publicului în luna februarie, când directorul FBI a spus că un astfel de laborator este locul "cel mai probabil" de origine - deşi nu există un consens în rândul agenţiilor de informaţii americane în privinţa acestei chestiuni.

Potrivit unor relatări BBC, mulţi oameni de ştiinţă afirmă că amplitudinea dovezilor sugerează că o origine naturală - virusul s-a răspândit de la animale la oameni - reprezintă scenariul cel mai probabil. Ideea că acest virus a infectat o persoană implicată în cercetările desfăşurate pentru a asigura o mai bună înţelegere asupra ameninţărilor generate de virusurile apărute în natură reprezintă o altă sugestie.

În metropola chineză se află Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV), unul dintre laboratoarele naţionale de top din China, despre care se ştie deja că studiază de mulţi ani diverse coronavirusuri. Piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan şi spitalele din apropierea acesteia au fost punctul central al cercetărilor desfăşurate pentru găsirea unei explicaţii potenţiale referitoare la apariţia virusului în primele faze ale pandemiei.

O anchetă despre originea COVID-19 realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ajuns la concluzia că este "extrem de puţin probabil" ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator. Planurile pentru desfăşurarea celei de-a doua faze a anchetei OMS, ce includeau investigaţii în laboratoarele din zona metropolei Wuhan, au fost respinse de Guvernul chinez, au precizat realizatorii podcastului difuzat de BBC Radio 4. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani