Un celebru poet rus, opozant al lui Putin, a murit după ce a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni

Data actualizării: Data publicării:
Helsingin kirjamessut
A murit celebrul poet rus Lev Rubinstein. Foto: Profimedia

Poetul rus Lev Rubinstein, personalitate a disidenţei sovietice şi critic al Kremlinului, a murit duminică, la vârsta de 76 de ani, la şase zile după ce a fost lovit de o maşină la Moscova şi spitalizat în stare gravă, transmite AFP, potrivit Agerpres. Anunțul a fost făcut de fiica sa.

„Tatăl meu, Lev Rubinstein, a murit astăzi”, a scris Maria Rubinstein pe blogul său de pe Live Journal, un anunţ preluat de media ruse.

Lev Rubinstein, a cărui operă a fost lăudată în Rusia, dar şi în Occident, a fost lovit de o maşină, la data de 8 ianuarie, în timp ce traversa o stradă din capitală, el fiind internat ulterior în stare gravă.

Într-un comunicat, Departamentul de Transporturi din Moscova a declarat că şoferul nu a încetinit la trecerea de pietoni şi l-a lovit pe poet, precizând că, potrivit informaţiilor preliminare, proprietarul maşinii a fost implicat în 19 încălcări ale codului rutier în ultimele 12 luni.

Născut în 1947 la Moscova, bibliotecar de formaţie, Lev Rubinstein a fost una dintre personalităţile scenei literare underground sovietice din anii 1970 şi 1980, o „nouă avangardă” care se dorea a fi inventivă şi insolentă.

În anii 1970, a fost considerat unul dintre fondatorii mişcării „conceptualiste” moscovite, care lua în derâdere doctrina oficială a realismului socialist pe care şi-a propus să o contracareze.

Ataşat de ritm, Lev Rubinstein a creat un gen separat, „text pe fişă”, atât în poezie, cât şi în teatru - poetul citea cu voce tare pe scenă scurte propoziţii scrise pe cartonaşe perforate.

Practica, inspirată din viaţa sa de zi cu zi ca bibliotecar şi cu referire la birocraţia sinistră a epocii sovietice, era o combinaţie de interpretare, comedie absurdă şi improvizaţie, având la bază ideea de a combate amorţeala sovietismului.

După destrămarea URSS, notorietatea lui Rubinstein a crescut în Rusia. El a fost publicat de edituri de renume şi a lucrat, de asemenea, ca jurnalist. A fost invitat la festivaluri internaţionale de poezie, iar operele sale au fost traduse în mai multe limbi.

În acelaşi timp, poetul nu şi-a ascuns opiniile ostile regimului lui Putin, denunţând represiunea politică şi încălcările drepturilor omului şi participând la manifestaţii ale opoziţiei.

În martie 2022, împreună cu alţi scriitori ruşi, Lev Rubinstein a semnat o scrisoare deschisă în care a criticat atacul extins asupra Ucrainei al armatei ruse descriindu-l drept un „război criminal” şi a criticat „minciunile” Kremlinului.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...