Zelenski dezvăluie ce a vorbit cu Orban în Argentina: L-am întrebat de ce blochează aderarea Ucrainei la UE

Data actualizării: Data publicării:
viktor orban da noroc cu volodimir zelenski
Zelenski spune că l-a întrebat pe Orban de ce blochează aderarea Ucrainei la UE.

Preşedintele Volodimir Zelenski, aflat miercuri la Oslo, a afirmat că restul Europei ar trebui să urmeze exemplul ţărilor nordice în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei, relatează The Guardian.

„Ceea ce poate face Europa este să procedeze la fel ca ţările nordice”, a spus Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă susţinută alături de liderii din Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca şi Islanda. „Europa trebuie să menţină unitatea şi să continue să facă presiuni asupra preşedintelui Rusiei pentru a respecta Europa, dreptul internaţional şi libertatea tuturor popoarelor libere”, a punctat Zelenski, potrivit The Guardian, citată de News.ro.

Liderii nordici au subliniat, la rândul lor, că acesta este un „punct crucial” al războiului, anunţând cum vor trimite noi pachete de sprijin Ucrainei, şi au promis că vor continua să susţină Ucraina pentru "anii" ce vor urma.

Pe de altă parte, întrebat despre o conversaţie recentă avută cu premierul ungar, Viktor Orbán, care miercuri şi-a reafirmat opoziţia faţă de începerea negocierilor de aderare la UE cu Kievul, Zelenski a spus că i-a cerut un motiv pentru care blochează aderarea Ucrainei la UE. 

Duminică, Volodimir Zelenski a fost văzut discutând pentru scurt timp cu Viktor Orban la ceremonia de învestire a noului preşedinte al Argentinei, Javier Milei. Ulterior, în discursul său nocturn, preşedintele ucrainean a declarat că a avut o conversaţie „sinceră” cu premierul ungar. „A fost o discuţie cât se poate de sinceră - şi, evident, a fost vorba despre subiectele noastre europene”, a declarat Zelenski, fără a da alte detalii.

Miercuri, la Oslo, Zelenski a precizat că „încă aşteaptă un răspuns” de la premierul maghiar.

Vorbind după o întâlnire cu liderii nordici, Zelenski a insistat, pe de altă parte, că a primit un „semnal pozitiv” în timpul deplasării sale la Washington din această săptămână, iar SUA vor continua să sprijine şi să ajute Ucraina, în ciuda părerilor că Ucraina ar putea pierde sprijinul celui mai puternic aliat al său. Totuşi, Zelenski a recunoscut că ar putea exista probleme de sincronizare şi de politică internă, dar a spus că este încrezător în sprijinul SUA.

Comentariile sale au venit după ce marţi s-a luptat să convingă republicanii americani să sprijine un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, existând tot mai multe indicii şi păreri că Ucraina nu se mai poate baza pe sprijinul continuu al SUA, care până în prezent a fost cel mai mare furnizor al său de asistenţă militară. Deşi nu a obţinut rezultate concrete din partea congresmenilor americani, Zelenski a declarat miercuri că este încrezător în sprijinul SUA. El a subliniat că a vorbit cu „congresmeni, senatori, reprezentanţi ai ambelor partide, cu administraţia preşedintelui şi cu el personal, cu speakerul Statelor Unite. Am primit un semnal pozitiv în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei şi asistenţa din partea Statelor Unite”, a declarat Zelenski.

Răspunzând criticilor potrivit cărora Ucraina ar trebui să se apere mai degrabă decât să fie în ofensivă, Zelenski a insistat că ţara sa nu se află într-un impas în războiul cu Rusia, aşa cum sugerase într-un interviu pentru The Economist Valeri Zalujni, şeful său de Stat Major. „În ceea ce priveşte afirmaţia generalilor din Statele Unite şi a unor personalităţi, mai mulţi militari, ar trebui să spun că în niciun caz nu este vorba de impas”, a spus Zelenski, care s-ar afla în conflict cu Zalujni, potrivit presei.

„Este vorba despre iarnă. Iar în timpul iernii avem întotdeauna o încetinire a uneia sau altei operaţiuni, contraofensive sau defensive, nu contează”, a punctat liderul de la Kiev. Ucraina a avut „succese uriaşe” pe mare, a susţinut el, subliniind activitatea armatei sale în Marea Neagră: „Prin urmare, trebuie să fim pregătiţi pentru operaţiuni viitoare”, a adăugat el.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
De ce nu mâncăm ouă de curcă și de ce nu se găsesc în supermarket la fel ca cele de găină
Newsweek
ALERTĂ Pensionarii pierd 330 lei la pensie în ianuarie. Documentul care „îngroapă” indexarea, semnat
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată „Doamna cu porumbei” din „Singur acasă 2” la 79 de ani. Actrița a avut probleme de sănătate: „A...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...