Zeci de mii de polonezi au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de reforma sistemului judiciar
Data publicării:
Zeci de mii de polonezi au protestat joi seară faţă de o nouă lege care îi permite Parlamentului să numească judecători în Curtea Supremă, o măsură care ar sfida avertismentul Uniunii Europene privind democraţia şi statul de drept.
Proiectul de lege, sponsorizat de formaţiunea de guvernare PiS, a fost aprobat joi de camera inferioară a Parlamentului, după o dezbatere tumultoasă. Textul a dus la unul dintre cele mai ample proteste după ce PiS a ajuns la putere, la sfârşitul lui 2015.
„Nu le vom permite (membrilor Guvernului – n.r.) (…) să calce în picioare valorile europene”, a declarat liderul Partidului Popular Polonez (PSL), Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, în faţa mulţimii strânse la Varşovia. „Nu vom permite să fim împinşi afară din Uniunea Europeană”, a adăugat el.
Mulţimea strânsă în faţa palatului prezidenţial, care a fluturat drapele poloneze şi UE, a răspuns scandând “Polonia liberă, europeană!”.
Surse apropiate Preşedinţiei au declarat pentru Reuters că şeful statului, Andrzej Duda, este în vacanţă la Marea Baltică.
Primăria Varşoviei a estimat că peste 50.000 de oameni au ieşit în stradă, în timp ce poliţia a estimat mulţimea la 14.000. Alte zeci de mii de persoane au protestat în alte oraşe poloneze.
„Am vrut să fiu aici, în această zi istorică, când libertăţile noastre pentru care am luptat timp de peste 25 de ani sunt luate”, a spus Piotr, în vârstă de 48 de ani, care a mers la manifestaţie împreună cu fiul său de cinci ani.
Guvernul susţine că schimbările sunt necesare pentru ca tribunalele să poată fi trase la răspundere şi pentru ca instituţiile statului să deservească toţi polonezii, nu numai „elitele” care susţine opoziţia de centru.
PiS nu a oferit concesii şi a criticat UE pentru că se amestecă în afacerile interne ale ţării. „Nu vom ceda în faţa presiunii”, a declarat premierul Beata Szydlo joi seară, într-un discurs televizat. „Nu vom fi intimidaţi de apărătorii polonezi sau străini ai intereselor elitei”, a adăugat el.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a ameninţat că vor exista consecinţe disciplinare dacă parlamentarii polonezi nu amână reformele judiciare, inclusiv controversata lege a Curţii Supreme.
Acest proiect legislativ va merge vineri în camera superioară a Parlamentului, unde PiS are majoritate absolută, înainte de a ajunge pe masa preşedintelui Andrzej Duda.
Preşedintele polonez a avut o intervenţie surprinzătoare în controversa juridică, ameninţând că va bloca prin veto legea Curţii Supreme, dacă parlamentarii conservatori nu acceptă un amendament la un alt proiect legislativ, ce vizează impunerea controlului politic complet asupra Consiliului Judiciar Naţional.
Parlamentarii conservatori au aprobat recent un proiect legislativ, care le va da puterea să-i aleagă direct pe membrii Consiliului Judiciar Naţional - aceştia au responsabilitatea de a-i nominaliza pe judecătorii din toate instanţele, inclusiv pe membrii Curţii Supreme, care validează la rândul lor rezultatele alegerilor electorale din Polonia.
Oponenţii proiectului legislativ susţin că acesta va eroda şi mai mult independenţa sistemului judiciar, care a fost supus la o presiune uriaşă după venirea la putere a conservatorilor de la Partidul Lege şi Justiţie (PiS).
În acest context, preşedintele polonez a intervenit la televiziunea naţională şi a promis că parlamentarii vor avea nevoie de mai mult decât de o majoritate simplă pentru a nominaliza un membru al Consiliului Judiciar Naţional.
Un asemenea compromis este important, întrucât conservatorii şi populiştii de la PiS vor avea nevoie de sprijin politic din partea unei alte formaţiuni parlamentare pentru a nominaliza membrii Consiliului Judiciar Naţional.