Zeci de elicoptere şi ambarcaţiuni din Grecia, Italia şi Albania au luat parte la operaţiunea de salvare din Marea Ionică. A fost o misiune extrem de dificilă, pentru că o furtună a izbucnit în larg şi rafalele puternice de vânt au îngreunat evacuarea oamenilor de pe feribotul cuprins de flăcări. Ajunşi pe uscat, pasagerii au povestit orele de groază petrecute la bord.
„Panica s-a instalat când a luat foc puntea pe care se aflau bărcile de salvare. Vopseaua a început să pocnească. Oamenii care aşteptau la rând pentru bărcile şi pentru vestele de salvare s-au panicat în momentul în care au început să simtă căldura flăcărilor la picioare”, a povestit Nick Channing-Williams, pasager.
Pasagerii povestesc că, în primele ore de la izbucnirea incendiului, pe vas a domnit haosul.
„Bărcile de salvare nu au funcţionat. Am reuşit să folosim doar una, foarte multă lume stătea îngrămădită pe punte. Cred că echipajul nu era pregătit pentru o acţiune de salvare”, a declarat un alt pasager.
Oamenii au fost salvaţi până la urmă cu elicopterele, unul câte unul. Operaţiunea a continuat şi în timpul nopţii, în pofida vizibilităţii reduse, a rafelelor de vânt şi fumului gros care se ridica de pe vasul care continua cuprins de foc. Căpitanul feribotului a fost ultimul care a părăsit nava.
„Gândurile şi rugăciunile mele sunt pentru familiile victimelor, dar şi pentru cei care au intervenit pentru a evita producerea unui masacru pe mare”, a declarat Matteo Renzi, premierul Italiei.
Flăcările au izbucnit pe puntea pentru mașini a feribotului Norman Atlantic, din cauze încă necunoscute, şi s-au extins rapid pe întreaga navă. Vasul plecase cu 478 de oameni la bord din portul grecesc Patras şi se îndrepta către Ancona, în Italia. Autorităţile italiene au deschis, de altfel, o anchetă.