Yulia Skripal, care a fost otrăvită alături de tatăl ei, Sergei Skripal, un fost spion rus, a declarat că nu va accepta ajutorul oferit de ambasada Rusiei la Londra, conform unui comunicat publicat de poliţia metropolitană, scrie The Guardian.
În comunicatul publicat miercuri, ea susţine că tatăl său rămâne bolnav în continuare şi că ea încă simte efectele neurotoxinei care a fost folosită împotriva lor. Skripal a făcut referire şi la comentariile făcute de verişoara sa, Viktoria, în presa din Rusia şi i-a cerut să nu o contacteze sau viziteze în Marea Britanie, potrivit News.ro.
Skripal a confirmat că este în siguranţă şi că are la dispoziţia sa, în timpul recuperării, ofiţeri antrenaţi special care o ajută şi îi explică tot procesul investigaţiei. Ea a adăugat şi că va da interviuri presei în timp, dar a cerut răbdare în timp ce se recuperează. Comunicatul vine la două zile după ce a fost externată de la spitalul din Salisbury.
Ambasada Rusiei din Marea Britanie a respins comunicatul şi a susţinut că „nu există nicio posibilitate de a-l verifica”, adăugând că „tot ce face este să întărească suspiciunile că avem de-a face cu izolarea forţată a unui cetăţean rus”.
Comunicatul este transmis după ce relaţiile dintre cei care locuiesc pe strada familiei Skripal şi autorităţi s-au deteriorat în ultimele zile.
La o întâlnire dintre autorităţi şi localnici de miercuri seara, un bărbat, care vorbea în numele unui rezident din zonă, a declarat că anchetatorii au intrat în casa unei femei duminică şi au cerut numerele de telefon şi de înmatriculare ale maşinilor celor care locuiau în reşedinţa respectivă.
„Poliţiştii i-au spus că, din cauză că grădina ei este lipită de casa spionului, atacatorii ar fi putut să sară peste grădină pentru a ajunge în casa lui”, a declarat bărbatul.
O altă persoană s-a plâns că investigatorii au intrat în casele localnicilor fără permisiunea lor.
Fostul spion rus care a lucrat pentru britanici, Sergei Skripal şi fiica sa, Yulia Skripal, au fost otrăviţi cu o neurotoxină pe 4 martie şi au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă din oraşul englez Salisbury. Marea Britanie şi aliaţii săi au acuzat Rusia că s-ar afla în spatele atacului, dar Moscova neagă vehement orice implicare.
Neurotoxina a fost analizată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice iar un rezumat al raportului va fi făcut public joi, 12 aprilie.