Fenomene extreme s-au înregistrat şi în alte zone, în ultimele zile, nu doar în Grecia. Ploile torenţiale au provocat alunecări de teren în Turcia. La Istanbul, o clădire de patru etaje s-a prăbuşit, după zile întregi de precipitaţii abundente. În Scandinavia, canicula continuă să facă ravagii. În Suedia, un om a murit, din cauza incendiilor de vegetaţie, în timp ce britanicii suportă, cu greu, temperaturi de 34 de grade Celsius.
La Istanbul, oamenii au privit înmărmuriţi cum o clădire de patru etaje s-a transformat, în câteva secunde, în moloz. Fundaţia, slăbită în urma alunecărilor de teren provocate ploile torenţiale de peste noapte, a cedat. Printr-un miracol, nimeni n-a fost rănit.
Metropola a fost lovită noaptea trecută de o furtună cu zeci de mii de fulgere. Străzile oraşului au fost inundate din cauza ploilor torenţiale.
Apa a pătruns în magazine şi subsolurile caselor, în timp ce temperatura a scăzut cu opt grade Celsius, într-un timp foarte scurt.
În nordul continentului, suedezii se confruntă cu cea mai mare secetă din istoria ţării. 20 de mii de hectare de vegetaţie au fost pârjolite de incendii. Din cauza vântului, flăcările au avansat rapid, iar autorităţile se declară depăşite de situaţie. Pompieri din opt ţări europene au sărit în ajutorul colegilor din Suedia.
„Noi vom avea două avioane, fiecare dintre ele poate arunca 6.000 de litri de apă într-o secundă şi poate fi alimentat cu 6.000 de litri în 10-12 secunde”, afirmă Giorgio Zupo, pilot italian.
500 de oameni au fost evacuaţi din calea flăcărilor.
Între timp, vecinii norvegieni trebuie să înfrunte temperaturi neobişnuite pentru ei - chiar şi 30 de grade Celsius.
De caniculă au parte şi englezii din estul şi sud-estul ţării. Sunt 33 de grade Celsius în arhipelag şi termometrele vor arăta chiar mai mult, în zilele următoare.
„Trebuie să-ţi iei măsuri de siguranţă: cremă de plajă, pălării, iar noi am stat şi aici, la umbră”, spune o britanică.
„Temperaturile se apropie de recordul absolut al unei zile de iulie, adică 36,7 grade Celsius. Dacă vreţi să fiţi în siguranţă, nu vă aventuraţi afară între orele 11:00 şi 15:00”, relatează Martha Fairlie, jurnalistă ITV.
În Marea Britanie, sunt cele mai aride luni de vară din ultimii 57 de ani. În unele locuri, nu a mai plouat de aproape două luni şi agricultorii se tem că recoltele vor fi serios afectate.