Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat joi că statele care investesc în proiecte de apărare transfrontaliere ale Uniunii Europene ar trebui să beneficieze de mai mult timp pentru reducerea datoriilor publice conform reglementărilor fiscale ale UE, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Regulile respective sunt în curs de revizuire, iar o astfel de modificare ar merge mai departe decât au convenit guvernele celor 27 de ţări membre, care doresc doar clasificarea cheltuielilor pentru apărare ca "factor relevant" în aprecierea Comisiei privind încadrarea deficitului bugetar în limitele prevăzute de Uniune.
La conferinţa anuală a Agenţiei Europene de Apărare, von der Leyen a afirmat că introducerea regulii pe care o susţine ar putea constitui o schimbare majoră pentru politica industrială şi de apărare a UE.
Miniştrii de finanţe ai celor 27 dezbat în prezent regulile fiscale în cadrul Consiliului UE, iar un eventual acord va trebui aprobat şi de Parlamentul European.
"E loc şi pentru alte adaptări ţintite şi limitate în timp pentru reducerea efortului fiscal de final de exerciţiu cerut statelor membre care îşi cresc în acelaşi timp cheltuielile de apărare. Asta ar putea conta în mod special pentru investiţiile în deficitele de capacitate critice identificate", a spus von der Leyen.
Potrivit preşedintei CE, investiţiile respective ar trebui făcute în colaborare de mai multe ţări europene, iar "asta va crea un stimulent specific pentru proiectele transfrontaliere din Europa".
În prezent, cheltuielile pentru apărare sunt în mare măsură problema fiecărui stat, dar după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 s-au intensificat discuţiile privind avantajele achiziţiilor comune şi producerii în colaborare a materialelor militare, pentru creşterea capacităţilor de producţie.
Editor : I.C