Vladimir Putin le-a cerut militarilor să sprijine Franţa în misiunile din Siria

Data publicării:
putin-hollande-GettyImages-18.11.2015

Această secvenţă părea imposibil de imaginat acum două săptămâni: Vladimir Putin îi anunţă pe comandanţii săi militari că au un nou aliat în războiul cu ISIS: marina franceză.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „Grupul francez naval, condus de un portavion, va ajunge în zona voastră de luptă. Este necesar să stabiliţi un contact direct cu francezii şi să colaboraţi cu ei ca aliaţi. Este necesar să colaboraţi cu ei (n.red. - francezii) pentru un plan comun de acţiune pe mare şi aerian”.

Francezii şi ruşii bombardează de ceva vreme ţinte ISIS, dar niciodată până acum nu şi-au coordonat atacurile.

Acum, noii aliaţi au luptat umăr la umăr.

Avioanele franceze, care pornesc operaţiunile de la baza din Emiratele Arabe Unite, au ţintit Rakka, unde se află principalul centru de comandă al teroriştilor. În paralel, Rusia a atacat cu bombardiere şi rachete de croazieră taberele ISIS din Rakka, Idlib şi Alep.

Potrivit observatorilor internaţionali, bombardamentele din ultimele trei zile au dus la moartea a cel puţin 30 de terorişti şi la distrugerea unor importante centre de comandă ale islamiştilor.

Cooperare Rusia-NATO, în Mediterană

În acest război în care francezii şi ruşii se susţin acum unii pe ceilalţi, intră şi cea mai spectaculoasă "armă" a marinei franceze: portavionul Charles de Gaulle.

Doar americanii mai au nave precum aceasta: cu propulsie nucleară.

Charles de Gaulle a devenit operaţional în 2001 şi a participat la numeroase operaţiuni. La bordul său sunt aproximativ 800 de militari, 500 de tone de muniţie şi poate transporta între 28 şi 40 de avioane de luptă sau de observaţie. Are o lungime de 262 de metri iar pista de avioane este de 64 de metri.

Nava Charles de Gaulle a părăsit astăzi portul Toulon din sudul Franţei şi se îndreaptă spre coastele siriene, în cea de a doua misiune de luptă din acest an.

Iar nava amiral a marinei franceze îşi va coordona atacurile asupra ISIS cu ruşii care sunt deja poziţionaţi strategic în Mediterana.

Relaţiile dintre Moscova şi Paris nu au fost întotdeauna bune

Un prim mare motiv de dispută a fost legat de criza siriană: Rusia l-a susţinut pe Bashar al Assad, Franţa l-a considerat principalul vinovat de războiul civil.

Dar punctul critic a fost atins anul trecut, când Rusia a anexat Crimeei. În acel moment, între Franţa şi Rusia era în derulare un contract militar, prin care Parisul se angaja să construiască două nave de luptă, capabilă să transporte elicoptere, pentru partea rusă. După anexare, Franţa a decis să nu mai livreze navele Mistral.

Potrivit Le Monde, era vorba de un contract în valoare de 1,3 miliarde de dolari, dar o sumă oficială nu a fost declarată de niciuna dintre părţi. În plin război al declaraţiilor, preşedintele francez Francois Hollande a făcut o vizită neaşteptată la Moscova.

Până la urmă, Franţa şi Rusia au fost de acord să înceteze contractul pentru cele două nave din clasa Mistral. Potrivit presei, Parisul a returnat banii primiţi în avans şi a trimis Rusiei echipamentele ruseşti deja instalate pe cele două vase. Ulterior, Franţa a vândut navele Egiptului, una dintre ţările pe care Rusia o consideră prietenă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...