ACTUALIZARE 16.30 Casa Albă a criticat, vineri, vizita preşedintelui rus Vladimir Putin în Crimeea, teritoriu ucrainean alipit recent la Rusia, şi a afirmat că singurul rezultat al acesteia va fi „exacerbarea tensiunilor”, relatează AFP, preluată de Mediafax.
„Nu acceptăm anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. O astfel de vizită nu va face decât să exacerbeze tensiunile", a declarat pentru AFP Laura Lucas Magnuson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate naţională, cabinetul de politică externă al preşedintelui Barack Obama.
ACTUALIZARE 16.25 Guvernul ucrainean a „protestat ferm” faţă de vizita de vineri a preşedintelui rus Vladimir Putin pe teritoriul Crimeei, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, relatează AFP, citată de Mediafax.
Această vizită pe un teritoriul „ocupat temporar” este o „încălcare flagrantă a suveranităţii ucrainene” şi „această provocare confirmă încă o dată că Rusia nu vrea să caute rezolvări diplomatice” la tensiunile dintre cele două ţări, a acuzat Kievul.
Însoţit de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, preşedintele Vladimir Putin a venit la Sevastopol și a trecut succesiv prin faţa a zeci de nave militare ruse, felicitând echipajele, potrivit imaginilor transmise de posturile de televiziune ruse.
„Tovarăşi, vă felicit pentru cea de-a 69-a aniversare a victoriei în marele război patriotic”, a spus Putin în faţa fiecărei nave.
Ultima navă a fost crucişătorul Moskva, nava-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră.
Portul Sevastopol a fost plin de oameni, care au participat la ceremonii.
După trecerea în revistă a navelor, a avut loc o paradă aeriană, cu participarea a zeci de avioane, inclusiv bombardiere supersonice Tupolev TU-22 şi avioane de vânătoare Suhoi Su-27.
ACTUALIZARE 15.30 „Anul 2014 va rămâne în anale ca anul în care popoarele ce trăiesc aici au decis cu fermitate să fie cu Rusia, confirmându-şi loialitatea faţă de adevărul istoric şi memoria strămoşilor noştri”, a declarat Vladimir Putin în discursul rostit la Sevastopol.
Președintele rus a mai spus că generația născută în Crimeea și Sevastopol a rămas loială celor care au apărat pământul Rusiei. „Suntem mai puternici ca întotdeauna!”, a proclamat liderul de la Kremlin, în aclamațiile mulțimii. El a mers apoi și a făcut o baie de mulțime, dând mâna cu veterani.
_________________
Preşedintele rus, care a asistat vineri dimineaţă la tradiţionala defilare militară din Piaţa Roşie de la Moscova, vine pentru prima dată în Crimeea de la alipirea peninsulei la Rusia, în martie, acțiunea denunţată de occidentali.
Preşedintele rus va ține un scurt discurs în portul din Sevastopol, apoi va depune o coroană de flori la monumentul eroilor din Sevastopol, se va întâlni cu veteranii şi va asista la un concert.
Preşedintele rus a venit cu avionul până la aerodromul Belbek, iar de unde a plecat către Sevastopol la bordul unei nave.
Sevastopolul sărbătoreşte 70 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia germană. Intenţia liderului de la Kremlin de a merge în Crimeea a declanşat critici în rândul oficialilor occidentali. Cancelarul german Angela Merkel a discutat cu preşedintele rus despre acest aspect, în contextul în care liderul de la Berlin a declarat, în urmă cu câteva zile, că „este păcat ca o astfel de zi să fie folosită într-un astfel de context tensionat pentru organizarea unei parade”.
Alipirea Crimeei la Rusia, care a avut loc după preluarea puterii de către autorităţile proeuropene de la Kiev, este la originea celei mai grave crize dintre ruşi şi occidentali de la sfârşitul Războiului Rece. Tensiunile au degenerat, iar tulburările s-au extind în estul Ucrainei, care în prezent este în pragul războiului civil.