În oraşul Lugansk, din estul Ucrainei, oamenii care s-au adunat pentru a protesta faţă de pericolul destrămării ţării să au fost atacaţi de militanţii pro-ruşi.
Demonstranţii au trecut de cordoanele de poliţişti şi au preluat controlul asupra sediului administraţiei locale, unde au arborat steagul Rusiei.
Spiritele s-au încins şi la Sevastopol, oraş din Crimeea unde îşi are baza Flota Rusă la Marea Neagră. Cazacii şi militanţii pro-ruşi i-au atacat cu bâte şi bice pe participanţii la un protest paşnic faţă de Moscova.
Atmosfera a fost tensionată şi la Doneţk, oraş din estul rusofon al ţării, unde peste 10.000 de oameni au cerut convocarea unui referendum pentru alipirea la Rusia.
„Nu vrem să facem parte din Uniunea Europeană. Vrem să alegem cu cine o să colaborăm. De ce trebuie să acceptăm un lucru decis de o minoritate? Dacă vestul Ucrainei vrea să fie parte din UE, nu are decât să fie”, a spus unul dintre manifestanți.
Pentru a preveni eventuale violenţe, Vitali Klitschko, fostul campion la box care speră să ajungă preşedinte al Ucrainei, a anulat mitingul ce urma să aibă loc la câteva sute de metri distanţă.
În schimb, la Kiev, oamenii au profitat de aniversarea a 200 de ani de la naşterea poetului naţional Taras Şevcenko, pentru a cere păstrarea integrităţii teritoriale a ţării. La miting a luat parte şi premierul interimar.
„Acesta este pământul nostru, părinţii şi bunicii noştri şi-au vărsat sângele pentru acest pământ. Nu vom ceda niciun centimetru din pământul Ucrainei. Rusia şi preşedintele său să ştie acest lucru”, a spus Arseni Iaţeniuk, premierul Ucrainei.
Manifestanţilor li s-a adresat şi fostul magnat rus Mihail Hodorkovski, care a făcut 10 ani de închisoare pentru că l-a înfruntat pe Vladimir Putin.
„Propaganda rusă minte, ca de obicei. Nu sunt fascişti sau nazişti aici. Aici sunt oameni normali. Sunt oameni frumoşi care luptă pentru libertatea lor”, a spus Mihail Hodorkosvki, om de afaceri.
În tot acest timp, forţele ruse îşi consolidează controlul asupra Crimeei. Potrivit grănicerilor ucraineni, 60 de camioane militare au pătruns în peninsulă pe cale terestră sau maritimă. Ministrul britanic de externe a avertizat că Europa se va confrunta cu pericolul unui conflict armat, dacă fortele ruseşti ajung în estul Ucrainei. Alerta a fost dată oricum.
În următoarele zile, Statele Unite vor trimite în Polonia 12 avioane de luptă F-16, după ce în Lituania au ajuns deja patru aparate F-15, pentru a întări supravegherea spațiului aerian baltic.