Premierul ungar a reuşit să stârnească un val de indignare la nivelul Uniunii Europene la sfârşitul lunii aprilie când a declarat că ar fi necesară o dezbatere pe tema reintroducerii pedepsei cu moartea.
Istvan Pataky, jurnalist: „Timp de mai mulţi ani nu s-a vorbit în Ungaria despre pedeapsa cu moartea, dar, bineînţeles, când se întâmplă o crimă brutală în ţară atunci mulţi, cel puţin în mediu privat, între prieteni, încep să vorbească despre asta. În mod surprinzător, faptul că şi în Europa a început să se vorbească despre acest lucru şi chiar s-a dezbătut la Strasbourg, în Parlamentul European, la care a participat şi Viktor Orban, arată că totul s-a derulat exact cum a vrut Viktor Orban. Această deturnare a discursului public a reuşit perfect”.
În faţa dezaprobării generale europene, Viktor Orban a recurs la un gest care nu-i stă in caracter: a făcut un pas înapoi şi i-a dat dreptate preşedintelui Comisiei Europene. Jean Claude Juncker îl avertizase că o ţară care introduce pedeapsa cu moartea nu are ce căuta în Uniunea Europeană.
"Situaţia este clară, niciun stat membru nu poate adopta măsuri contrare Cartei Drepturilor Fundamentale" a admis Viktor Orban.
Eniko Garai: „Eu cred că reintroducerea pedepsei cu moartea nu ar fi bună pentru că pe de o parte este contrară normelor europene, pe de altă parte ceea ce cred unii că ar reduce criminalitatea, cred că nu ar funcţiona. Criminalii contează pe faptul că nu vor fi prinşi”.
Premierul ungar a deschis discuţia despre pedeapsa cu moartea după uciderea unui angajat al unei tutungerii. În Ungaria, pedeapsa capitală a fost abolită în 1990, după căderea comunismului.