Viktor Orban anunţă o nouă alianţă a partidelor de extremă dreapta în Parlamentul European

Data actualizării: Data publicării:
viktor orban face declaratii
Viktor Orban, premierul Ungariei. Foto: Profimedia Images

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică, la Viena, o alianţă cu partidele populiste din Austria şi Republica Cehă la nivelul UE, denumită „Patrioţi pentru Europa”, pentru a forma un nou grup de extremă dreapta în Parlamentul European.

„Luăm iniţiativa de a lansa această nouă platformă”, a afirmat Viktor Orban într-o declaraţie comună la Viena, alături de Babis şi de austriacul Herbert Kickl, liderul formaţiunii de extrema dreaptă FPO, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Acest anunţ intervine într-un moment în care Ungaria preia luni preşedinţia semestrială prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, după luni de blocaje şi tensiuni cu Comisia Europeană şi partenerii săi.

Noua alianţă „Patrioţi pentru Europa”, consacrată printr-un „manifest”, care reuneşte deocamdată partidul Fidesz (al lui Orban), Partidul Libertăţii din Austria (FPO) şi „Acţiunea cetăţenilor nemulţumiţi” din Republica Cehă, cunoscută sub numele de ANO (Da), ar trebui să câştige în curând mai mulţi membri şi să devină „cel mai mare grup al forţelor de dreapta din Europa”, a mai spus Viktor Orban.

Totuşi, potrivit AFP, noua alianţă ar avea nevoie de sprijinul partidelor din alte patru ţări pentru a fi recunoscută ca un grup de sine stătător în Parlamentul European.

Alegerile pentru Parlamentul European au avut loc la începutul lunii iunie. Până în 2021, Fidesz a făcut parte din Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, când Orban s-a retras din acest bloc politic. De atunci, partidul său nu a mai făcut parte din niciun grup politic oficial.

„O nouă epocă începe”

Viktor Orban speră ca noul grup să exprime o viziune diferită: împotriva sprijinului militar pentru Ucraina, împotriva „imigraţiei ilegale” şi favorabilă „familiei tradiţionale”.

„O nouă epocă începe”, a proclamat el, promiţând că această facţiune, dacă va vedea lumina zilei, „va schimba politica europeană”.

„O eră a libertăţii, suveranităţii, păcii, prosperităţii şi a valorilor”, a completat Kickl care, după primul loc al partidului său în alegerile europene din 9 iunie, speră într-un rezultat la fel de bun în cursul alegerilor legislative de la sfârşitul lunii septembrie. „Astăzi este o zi istorică”, a mai spus el.

Partidul său FPO făcea parte până în prezent din grupul Identitate şi Democraţie (ID), unde se află deputaţii din Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN), în timp ce partidul ANO al lui Babis a decis să părăsească Renew Europe, care îi include pe liberali şi centrişti, între care partidul Renaissance al preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Fidesz dispune de 11 deputaţi împreună cu aliaţii din Partidul Democrat-Creştin KDNP, ANO - de şapte membri, iar FPO - de şase membri.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri