Ziua Franţei s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii la Paris. Spectacolul de culoare a avut loc la Turnul Eiffel, unul dintre simbolurile din Oraşul Luminilor şi a durat o jumătate de oră. A fost finalul unei zile de ţinut minte. Startul a fost dat de tradiţionala paradă militară de pe Champs Elysee, la care au participat peste patru mii de soldaţi, 220 de vehicule militare plus 100 de avioane şi elicoptere de luptă. Însă, în ciuda zecilor de repetiţii, defilarea nu a mers ca la carte. Emoţiile le-au pus piedică la propriu unor motociclişti, iar aviatorii au încurcat drapelul naţional.
Ziua de 14 iulie este cunoscută drept Ziua Căderii Bastiliei, fortăreaţa-închisoare luată cu asalt în 1789, eveniment marcant al Revoluţiei Franceze.
La 138 de ani de la instituirea Zilei Naţionale, francezii s-au bucurat de spectacol total pe Champs Elysee. Înşiraţi de-o parte şi de alta a celui mai cunoscut bulevard de pe mapamond, au urmărit defilarea miilor de militari care repetaseră mişcările paradei de mii de ori, până când au părut o singură fiinţă.
Deşi s-a dorit o paradă fără cusur, evenimentul nu a fost lipsit de momente stânjenitoare. Mai întâi, câteva avioane au desenat greşit drapelul pe cerul Parisului. Unul dintre ele a lăsat în urmă fum de culoare roşie, în loc să fie albastră.
Câteva minute mai târziu, alt incident lângă Arcul de Triumf: doi motociclişti au căzut în timpul unui exerciţiu chiar în faţa preşedintelui Emmanuel Macron.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
O oră şi jumătate a ţinut parada de Ziua Franţei, care a avut anul acesta ca invitaţi speciali militari din Singapore. După ce la parada din anul precedent l-a avut ca oaspete pe preşedintele american Donald Trump, în acest an Macron i-a invitat la ziua naţională pe liderii din Japonia şi Singapore, două ţări asiatice care au parteneriate strategice de lungă durată cu Franţa. Premierul nipon Shinzo Abe, care s-a văzut nevoit să-şi anuleze vizita în Franţa din cauza inundaţiilor masive din ţara sa soldate cu sute de morţi, a fost reprezentat de şeful diplomaţiei, Taro Kono.
Defilarea admirată de o lume întreagă a avut, pe de altă parte, un preţ piperat: peste trei milioane de euro.
Pentru ceremoniile de 14 iulie, autorităţile au luat măsuri drastice de securitate: 12.000 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi în regiunea pariziană.
În ciuda micilor incidente de la paradă, Franța speră că petrecerea va continua duminică, atunci când selecţionata naţională de fotbal întâlneşte Croaţia în finala Cupei Mondiale din Rusia.