Zeci de mii de oameni au participat la concertele organizate în faţa celebrei Porţi Brandenburg din capitala germană. A fost o atmosferă de sărbătoare la implinirea a 25 de ani de la căderea celui mai detestat simbol al tiraniei comuniste: Zidul Berlinului. Construit în 1961, zidul a despărţit estul şi vestul Germaniei pe o distanţă de peste 150 de kilometri. Cei care au trăit acele momente îşi aduc aminte cu lacrimi în ochi de evenimentele din 1989.
Cu această ocazie, autorităţile berlineze au marcat fostul traseu al zidului cu baloane cu heliu iluminate, care au fost eliberate deasupra cerului berlinez.
Iar în locul fostului punct de trecere a frontierei Checkpoint Charlie au fost organizate vizionări publice cu imagini din perioada in care zidul separa două lumi.
Ceremoniile au fost prezidate de cancelarul german Angela Merkel, care i-a avut alături pe ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, şi pe fostul lider al Solidarităţii Lech Walesa, consideraţi a fi doi dintre principalii artizani ai prăbuşirii imperiului sovietic.
„Avem puterea de a o lua de la capăt, putem schimba lucrurile în bine. Acesta este mesajul căderii Zidului. Este un mesaj pentru noi, cei de aici, din Germania, dar şi pentru Europa, pentru întreaga lume şi, mai ales pentru oamenii din Ucraina, Siria, Irak şi din alte părţi ale lumii, unde libertatea şi drepturile omului se află în pericol sau sunt negate”, a spus cancelarul german, Angela Merkel.
Un foc impresionat de artificii care a luminat porta Brandenburg a încheiat Ceremoniile de la Berlin.
În urmă cu 25 de ani, pe 9 noiembrie, regimul comunist anunţa că cetăţenii est-germani pot călători liberi în străinătate după săptămâni întregi de ample manifestanţii. La câteva ore de la anunţ, poliţiştii de frontieră din Berlinul de Est erau copleşiţi de valul de oameni şi au deschis frontiera.