Şapte oameni au murit în Italia din cauza furtunilor. Sunt şi zeci de răniţi, iar o persoană este dată dispărută. Vântul a suflat chiar şi cu 180 de kilometri pe oră, în timp ce ploile au provocat inundaţii şi alunecări de teren. În Veneţia, marea a atins cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani. Cu o furtună puternică s-a confruntat şi insula franceză Corsica.
Pentru prima oară în istorie, Corsica a fost sub cod roşu de vreme rea. Furtuna Adrian s-a abătut asupra insulei cu rafale de aproape 190 de kilometri pe oră, cu ploi abundente, valuri mari şi o creştere a nivelului mării care a înghiţit complet plajele. 16.500 de locuinţe au rămas fără curent electric, toate porturile şi cele patru aeroporturi au fost închise.
Prin câteva localităţi de pe ţărmul estic al Corsicii a trecut o tornadă care a rupt copaci şi lăsat mai multe case fără acoperiş. Fenomenul a durat 20 de minute.
-Acolo acoperişul a fost luat de vânt, maşinile au fost distruse, în faţă acoperişurile au fost luate de vânt.
-Aţi mai văzut aşa ceva?
-Nu, e prima oară.
Probleme sunt şi în Franţa continentală, din cauza precipitaţiilor. 800 de maşini au rămas blocate în zăpada depusă pe drumurile din Haute-Loire.
Cu vijelii, ploi, inundaţii şi alunecări de teren se confruntă şi Italia. Vântul a atins cea mai mare intensitate pe coasta ligurică: 180 de kilometri pe oră.
Mai mulţi oameni au murit şi zeci sunt răniţi, în principal din cauza arborilor care au căzut peste ei. Sunt victime şi printre pompieri, care au avut peste 5.000 de intervenţii în 24 de ore. Avariile ca reţelele electrice au lăsat peste 150.000 de locuinţe fără curent, iar alunecările de teren au izolat mai multe localităţi.
Sergiu Balaban, corespondent Digi24 în Italia: Multe şcoli au rămas închise, inclusiv în Roma... Multe străzi sunt închise şi aici, în Milano, din cauza crengilor... Trenurile au mari întârzieri.
La Milano, studenţii Universităţii Politehnice au tras o sperietură teribilă în momentul în care tavanul fals a căzut din cauza acumulării de apă.
În Veneţia, unde nivelul mării a crescut cu un metru şi 60 de centimetri, autorităţile au închis piaţa San Marco. Valurile au adus pe ţărm şi cantităţi uriaşe de gunoaie. Totuşi, turiştii continuă să se simtă bine în oraşul-lagună.
Furtună a fost şi în Sardinia, unde sunt pagube din cauza vântului şi a grindinei cât mingile de ping pong.
Spaniolii au fost luaţi prin surprindere de ninsorile în nordul ţării, care au venit mai devreme decât în mod normal.
-Alaltăieri au fost 25 de grade Celsius, iar acum ninge.
-E rău, foarte rău, am stat aici mult timp din cauza copacilor căzuţi.
Trenurile circulă şi ele cu greutate din cauza copacilor căzuţi pe şine, în timp ce peste 50 de mii de locuinţe au rămas fără electricitate.