Florenţa, gara centrală Santa Maria Novella, la primele ore ale dimineţii. Unul dintre trenurile care urmează să plece trage la peron. Primii care se urcă nu sunt însă călătorii, ci grupuri de trei-patru indivizi care se poziţionează în preajma compartimentelor de bagaje. Imediat după ei, intră şi pasagerii care sunt întâmpinaţi cu amabilitate de oamenii care sar să-i ajute cu bagajele. Dacă unii ştiu deja că serviciul nu e gratis, alţii ajung să plătească şi 10 euro pentru un ajutor pe care nu l-au cerut.
„- Domnilor, domnilor, ce faceţi aici? Trebuie să coborâţi, vă rog. Coborâţi! Mulţumesc! Trebuie să coborâţi. Aveţi bilete? Nu? Atunci trebuie să coborâţi! Trebuie să coborâţi!”
Unii controlori se dovedesc a fi vigilenţi, însă nu reuşesc să-i oprească pe infractori, care se regrupează rapid şi intră în alte vagoane. Aparatele electronice pentru bilete sunt rezervate grupurilor formate din femei.
„- Mă scuzaţi, 5 euro, vă rog, pentru că v-am ajutat.”
Oamenii cred că au de-a face cu angajaţi ai gării şi scot uşor din buzunar banii ceruţi.
„- Credeam că eşti o angajată a Căilor Ferate...
- Nu.”
Pe de altă parte, copiii şi tinerii cerşesc în spaţiul de tranzit al gării şi nu se desprind de om până când acesta nu scoate din buzunar măcar câţiva cenţi.
„- Daţi-mi vă rog 20 de cenţi ca să mănânc. 20 de cenţi...
- Deja am dat unei alte fete.
- 20 de cenţi.”
Câştigurile nu sunt fabuloase, dar nu sunt nici de neglijat.
„- 25 de euro.
- Cât?
- 20-25 de euro. Eu sunt din Sri Lanka.
- Dar ceilalţi de unde sunt?
- Ceilalţi sunt români.”
Jurnaliştii italieni spun că astfel de grupuri infracţionale pot fi întâlnite în toate marile oraşe din Peninsulă, din Milano până la Roma şi Napoli.