Creatorul unei aplicații de comunicare folosite de grupări infracționale din Orientul Mijlociu a fost arestat de poliția australiană

Data publicării:
creator aplicatie ghost arestat australia
Foto: Profimedia Images

Poliţia australiană l-a arestat, miercuri, pe creatorul aplicaţiei de comunicare criptată Ghost, care este folosită de reţele infracţionale din mai multe ţări, într-o operaţiune internaţională de amploare în care au fost reţinute alte 38 de persoane în Australia, informează EFE preluată de Agerpres. El a vândul programul multor infractori, inclusiv grupărilor infracționale organizate italiene, sud-coreene și din Orientul Mijlociu.

Pe lângă Australia, în cadrul acestei operaţiuni au mai avut loc raiduri în Canada, Irlanda, Italia şi Suedia, a declarat miercuri Poliţia Federală Australiană într-un comunicat.

Creatorul şi administratorul programului Ghost, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat la locuinţa sa din Sydney şi se va prezenta miercuri în faţa unei instanţe de judecată pentru a fi pus sub acuzare de mai multe infracţiuni, inclusiv pentru sprijinirea unei organizaţii infracţionale.

Conform anchetei realizate de poliţie, acuzatul a creat Ghost în urmă cu nouă ani şi de atunci a vândut programul „infractorilor din întreaga lume”, inclusiv grupărilor infracţionale organizate italiene, sud-coreene şi din Orientul Mijlociu.

Aplicaţia, instalată pe smartphone-uri şi al cărei abonament pe şase luni costă 2.350 de dolari australieni (aproximativ 1.430 de euro), a fost folosită pentru infracţiuni precum trafic de droguri, spălare de bani, comandare de asasinate sau ameninţări cu violenţă, conform poliţiei australiene.

„În ultimele două zile, aproximativ 700 de membri ai poliţiei federale au executat mandate de percheziţie în patru state (australiene) pentru a-i aresta pe cei care au folosit platforma de comunicaţii criptate denumită Ghost”, a spus comisarul adjunct Ian McCartney.

Poliţia australiană, care a reuşit să se infiltreze şi astfel să intervină în 50 de infracţiuni de ameninţare, estimează că, în prezent, doar în Australia există peste 375 de dispozitive pe care această aplicaţie este activă.

Autorităţile australiene, care au confiscat în această operaţiune şi 205 kilograme de droguri, 25 de arme de foc şi 1,2 milioane de dolari australieni, se aşteaptă să facă mai multe arestări în zilele următoare.

La rândul său, directoarea Europol, Catherine De Bolle, a remarcat, în acelaşi comunicat, succesul acestei operaţiuni de destructurare la care au participat forţe de securitate din nouă ţări.

„Astăzi am arătat clar că, indiferent de cât de ascuns sunt create reţelele infracţionale, acestea nu se pot sustrage efortului nostru colectiv”, a remarcat De Bolle.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul bizar surprins într-o imagine care derutează oamenii și...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Ce avere are Inna, la doar 37 de ani. Arista deține o proprietate care costă peste un milion de dolari
Film Now
Filmul selectat să reprezinte Franţa la Oscaruri în 2025. Zoe Saldana și Selena Gomez, în distribuție
Adevarul
Cu ce se ocupă Octavian Bellu, la 8 ani după ce a renunțat la lotul național de gimnastică. În ce țară s-a...
Newsweek
De ce a fugit Luminița Dobrescu, prima laureată Cerbul de Aur, din țară. ”Oferta de la Securitate.”
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
Momentul adorabil când un pui de urs polar își îmbrățișează mama. Imaginile au făcut înconjurul lumii
Film Now
Talluah, fiica cea mică a lui Bruce Willis, despre starea de sănătate a tatălui ei: „Sunt zile dureroase!”
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei