Cozile la bancomate s-au format după ce, într-un discurs susținut vineri noapte la televiziunea națională, premierul Alexis Tsipras a declarat că executivului de la Atena i se cere să accepte măsuri de austeritate de nesuportat.
Grecii vor fi consultaţi printr-un referendum cu privire la acordul dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali, iar votul ar urma să aibă loc pe 5 iulie, a mai spus șeful Guvernului de la Atena.
Pentru Alexis Tsipras să accepte propunerile creditorilor ar fi însemnat sinucidere politică, scrie Greek Reporter. Pe de altă parte, respingerea ar echivala cu asumarea ieşirii din zona euro şi un viitor catastrofal. Acum, poporul este cel care va decide calea. Dar trebuie educat, sunt de părere jurnaliştii aceluiaşi portal de ştiri.
Cotidianul „I Kathimerini” relatează despre reacţia circumspectă şi împărţită a grecilor la aflarea veştii că soarta ţării este în mâinile lor. Unii s-au bucurat de propunere, alţii s-au grăbit să-şi retragă banii din bănci, de teamă că le vor fi blocate conturile. De altfel, balanţa se înclină în favoarea susţinătorilor cauzei euro. 56% dintre greci şi-ar dori ca ţara să rămână în Uniune şi doar 35% ar prefera varianta abruptă a retragerii.
Portalul de ştiri EUObserver readuce în atenţie un scenariu similar propus în 2011 şi încheiat dezastruos pentru Guvernul de la Atena. Premierul de la acea vreme, Georgios Papandreou a evocat posibilitatea unui plebiscit pentru aprobarea măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali. La presiunea mai multor lideri UE, referendumul a fost anulat, iar Papandreou a demisionat.
De data aceasta însă, după cum notează Deutsche Welle, Germania, principalul creditor al Greciei, pare deschisă ideii de referendum. Ministrul Economiei de la Berlin consideră că un vot popular are sens în actualul context şi le-a cerut celorlalte state din zona euro să nu respingă din start această variantă.