Continuă luptele în jurul Bahmut. Armatele lui Putin atacă în valuri, dar suferă pierderi uriașe și înaintează puțin. Ucraina încă rezistă, iar partenerii străini ai țării promit din ce în ce mai multe arme grele. Occidentul pare unit în ideea că o victorie a Rusiei trebuie evitată. Mai puțin Austria, care nu vrea ca Moscova să fie umilită.
Unitatea occidentală este spartă de Austria. Ministrul de Externe de la Viena a spus, într-un discurs în Franța, că nu trebuie exagerat cu sancțiunile aplicate Rusiei, deoarece continentul ar mai avea nevoie de Moscova.
Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei: Este important că păstrăm proporțiile, să păstrăm măsura. Să nu exagerăm. Să nu interzicem vizele pentru 144 de milioane de ruși. Trebuie să recunoaștem că Rusia nu se mută și că istoria nu se schimbă. Rusia va rămâne parte a istoriei și culturii europene.
Va veni și o zi de după și avem nevoie de o arhitectură de securitate. Iar această arhitectură de securitate, din punctul meu de vedere, va trebuie să includă, într-un fel sau altul, cel mai mare vecin, care e și o putere nucleară, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU și se numește Rusia.
Iar Kievul a reacționat - purtătorul de cuvânt al Ministerului Ucrainean de Externe a spus că declarațiile lui Alexander Schallenberg sunt practic o invitație pentru Rusia să continue masacrele.
Mai mult, l-a invitat ministrul e Externe de la Viena la Dnipro, să repete ce a spus în fața blocului distrus.
În paralel cu aceste certuri diplomatice, continuă luptele în Donbas. Orașul Bahmut și zona din jur sunt în continuare cele mai fierbinți zone de pe tot frontul.
Potrivit ultimelor informații, mobilizații sunt aruncați pe câmpul de luptă în fiecare noapte. Rușii nu mai au avantajul vehiculelor, dar au mai mulți oameni. Au multe pierderi, noi tragem mai mult.
Putin i-ar fi dat ordin lui Valeri Gherasimov, comandantul suprem al trupelor din Ucraina, să cucerească tot Donbasul până în martie. O misiune imposibilă, dacă ne gândim că rușii au avansat câțiva kilometri în ultimele luni, în Donețk, și au pierdut teren în Lugansk. Serghei Șoigu, ministrul Apărării, a mers personal în Donețk, să discute cu soldații. Nu a mers pe front, ci la un comandament, departe de lupte.
Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: Vreau să vă felicit pentru aceste medalii. Sunt sigur că nu vor fi ultimele (pe care le veți primi). Vă serviți țara cu decență. Ne protejați patria, îi ajutați pe cei care au nevoie de ajutor și faceți totul pentru a aduce mai aproape "Ziua Victoriei". Sunt sigur că vom face totul pentru ca această zi să se apropie.
Șoigu a anunțat o reformă amplă a armatei ruse între 2023 și 2026. Va include și creșterea numărului total la 1,5 milioane de soldați.
Editor : Liviu Cojan