Vânătoare de extremiști în Europa. Măsuri de luptă împotriva radicalismului și terorismului

Data publicării:
belgia teroristi - 7228497-AFP Mediafax Foto-BRUNO FAHY

FOTO: AFP/Mediafax Foto

În Belgia cinci dintre suspecți au fost inculpaţi pentru activităţi teroriste. În Franţa, două persoane suspectate de legături cu celula teroristă dezmembrată în Belgia au fost arestate în timp ce se pregăteau să treacă graniţa în Italia. 

Forţele speciale germane au arestat doi bărbaţi de origine turcă. Ei sunt acuzați că făceau propagandă pentru Statul Islamic şi că pregăteau atacuri teroriste în Siria. Reprezentanții poliției spun că nu au găsit indicii care să arate că cei doi plănuiau atacuri în Germania.

Al treilea suspect a fost reţinut la Wolfsburg, în nordul Germaniei.

Germania nu este singura ţară aflată în alertă din cauza ameninţărilor jihadiste. 11 state europene au intensificat măsurile de securitate. Sunt aceleaşi ţări ai căror miniştri de Interne s-au întâlnit duminică la Paris, înaintea Marşului Solidarităţii. Este vorba de Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, Belgia, Suedia, Olanda, Danemarca şi Austria. Toate se confruntă cu ameninţarea teroristă şi fenomenul combatanţilor străini.

În aceste condiţii, preşedintele francez a accentuat încă o dată, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Paris, necesitatea ca întreaga Europă să îşi întărească măsurile de securitate, în special la graniţele externe.

Între timp, starea de alertă din Franţa rămâne la cel mai înalt, pe fondul tot mai deselor incidente cu potenţial terorist. Gara de Est din Paris a fost evacuată mai bine de o oră, ca urmare a unei alarme cu bombă, care din fericire s-a dovedit a fi falsă. Alertă a fost şi la Reims, unde un bărbat s-a baricadat în casă şi a ameninţat de la fereastră cu o mitralieră. Până la urmă, el s-a predat fără luptă. În aceste condiţii, guvernul de la Paris ia decizii, ca în stare de război.

Situația este asemănătoare și în Belgia, unde a avut loc o operațiune antiteroristă de amploare.

Guvernul belgian a aprobat, vineri, 12 măsuri pentru a lupta împotriva radicalismului și terorismului. Astfel, forțele de ordine vor putea cere ajutorul armatei pentru a întări nivelul de securitate. Armata va putea desfășura și misiuni specifice de supraveghere. 150 de militari vor fi alocați pentru astfel de misiuni.

Cele 12 măsuri decise vineri vor face obiectul unor proiecte de lege care vor fi adoptate cât de curând, cel mai târziu până la mijlocul lunii februarie.

O nouă infracțiune teroristă va fi introdusă în legislație. Este vorba de deplasarea în străinătate în scopuri teroriste. De asmenea, va fi extinsă lista infracțiunilor pentru care pot fi puse în aplicare metode specifice de căutare. Autoritățile vor putea retrage cetățenia și vor putea reține cărțile de identitate mai ușor, vor avea, de asemenea, mai multe motive pentru a putea refuza acordarea cetățeniei.

Alte măsuri adoptate vineri se referă la înghețarea averilor, la lupta împotriva radicalizării în închisori (se va face apel la așa-numiți consilieri islamici), la convocarea Consiliului Național de Securitate.

____________________________________________

ACTUALIZARE 13:00 Parchetul federal din Belgia a prezentat bilanțul operațiunii antiteroriste desfășurate joi seara

Două persoane au fost ucise, iar 13 au fost reținute. Au fost întreprinse 12 percheziții – două la Verviers, șase la Molenbeek și câte una la Anderlecht, Bruxelles-Ville, Berchem-Sainte-Agathe et Liedekerke.

Persoanele reținute în Belgia sunt, majoritatea, din Molenbeek: nouă presupuși teroriști au fost arestați aici. Alte două persoane, cetățeni belgieni, au fost arestate în Franța. Parchetul federal va cere extrădarea lor.

Suspecții de la Verviers aveau uniforme de poliție

La Verviers a fost confiscat un arsenal impresionant: patru arme de tip Kalașnikov, patru arme de mână, muniție, explozibili, dar și uniforme de poliție, material pentru telecomunicații, documente false și o mare sumă de bani. Și la Molenbeek au fost găsite arme de mână, un cuțit, telefoane mobile și alte obiecte.

Celula teroristă era pe punctul de a comite atentate. Scopul era de a ucide polițiști, fie în misiune, fie în comisariate.

Parchetul belgian a subliniat că dosarul nu pare legat de evenimentele din Franța.  

Sindicatul polițiștilor Sypol a cerut vineri ca și personalul auxiliar să fie autorizat să poarte armă – fie că este vorba despre pistoale cu electroșocuri sau spray-uri paralizante - și veste antiglonț. Sypol cere, de asemenea, ca personalul auxiliar să fie instruit să folosească și arme de foc.  

Pe de altă parte, contactele între șoferii de autobuz din rețeaua TEC de pe ruta Liège-Verviers și poliție sunt mai strânse, după acțiunea antiteroristă de joi de la Verviers. Prezența controlorilor în autobuze a fost întărită. Începând de vineri dimineața, autobuzele circulă normal. Potrivit unor informații neconfirmate, teroriștii ar fi plănuit atacuri asupra unor autobuze.

Scopul teroriștilor din Belgia: să răpească o persoană importantă și să o decapiteze

Cotidianul economic De Tijd a aflat de la serviciile de securitate că pericolul unui atac nu a trecut. Serviciile antiterorism se tem că alţi combatanţi care au revenit din Siria sau alţi suspecţi radicalizați vor trece la acțiune tocmai ca urmare a operațiunilor întreprinse joi de autorități pe întreg teritoriul țării.

Amenințări ar fi fost primite deja încă de joi seara la Bruxelles, motiv pentru care autoritățile au decis să ridice nivelul alertei teroriste la trei (patru este maxim) pentru întreaga țară și nu numai pentru instituțiile judiciare și ale poliției. Astfel, de pildă, personalul operațional al poliției locale din Anvers a primit permisiunea de a-și lua la domiciliu arma de serviciu. Secțiile de poliție rămân închise publicului până la noi ordine, în timp ce comisariatele principale sunt deschise, dar supravegheate cu strictețe.

Toate serviciile antiterorism sunt de acord că celula operațională care a fost în centrul operațiunilor de joi de la Verviers era alcătuită din membri extrem de periculoși, care erau gata să comită un atac vizând forțele de ordine. 

Președintele Klaus Iohannis este în a doua zi a vizitei sale la Bruxelles. Trimisul special Digi24 Alina Manolache relatează care era atmosfera în capitala belgiană vineri dimineață:

Operațiuni antiterorism în Belgia împotriva unor grupări care pregăteau atentate. Doi presupuși teroriști au fost uciși
Rabinul Bruxelles-ului cere ca evreii să fie autorizați să poarte armă

Rabinul Bruxelles-ului, Menachem Margolin, președinte al Federației Europene a Asociațiilor Evreiești (EJA), a cerut miniștrilor de interne europeni să modifice legislația privitoare la armele de foc, pentru a permite membrilor comunității evreiești de a purta arme.

Solicitarea a fost făcută marți, ca urmare a atentatelor din Franța, dar presa belgiană reia vineri această informație, în condițiile în care toate școlile evreiești au fost închise după operațiunea teroristă de joi.

În urma atacurilor antisemite din întreaga Europă, Menachem Margolin spune că este nevoie ca evreii să poarte arme pentru a-și proteja comunitatea. Armele ar urma să fie înregistrate legal. Rabinul precizează că nu este vorba despre „armament greu”, ci despre arme de foc de tip revolver, care să poată fi purtate în buzunar. Autorizarea portului de armă ar da un sentiment de încredere comunității evreiești, care se confruntă cu un sentiment de insecuritate tot mai mare în Europa.

„Soluția optimă ar fi ca toate instituțiile evreiești să fie supravegheate în permanență de cel puțin doi agenți de poliție. Cum nu este posibil, trebuie să găsim o modalitate de a ne proteja noi înșine”, spune rabinul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”