Vaccinarea, obligatorie în Italia. Măsuri drastice impuse prin decret de lege
Data actualizării: Data publicării:
Guvernul italian a aprobat vineri un decret de lege care permite înscrierea în şcoli şi grădiniţe numai a copiilor vaccinaţi şi care le impune sancţiuni financiare părinţilor care decid să îşi înscrie copiii nevaccinaţi la şcoală, relatează La Repubblica.
Decretul de lege intră în vigoare imediat, dar va trebui confirmat de Parlament în termen de 60 de zile.
Decizia luată de Guvern reprezintă o soluţie de compromis între propunerea ministrului Sănătăţii, Beatrice Lorenzin, care a cerut vaccinarea automată a tuturor copiilor, şi cea a ministrului Educaţiei, Valeria Fedeli, care a propus numai sancţiuni.
Premierul Paolo Gentiloni a explicat că a ales varianta decretului de lege pentru ca noile reguli să intre în vigoare cât mai repede, ţinând cont că proporţia vaccinărilor din Peninsulă a scăzut semnificativ.
Cele 12 vaccinuri obligatorii pentru primirea în creşe şi grădiniţe sunt: antidifterie, antitetanos, antipoliomielită, antihepatită B, antipertussis, anti-Haemophilus B, antirubeolic, antiurlian, antirujeolic, antimeningococ C, antimeningococ B şi antivaricelă.
O parte dintre vaccinuri erau deja considerate obligatorii, dar sancţiunile pentru refuzarea lor nu erau aplicate, în timp ce restul, precum antiurlian şi antirujeolic, erau descrise drept facultative.
CUM FUNCŢIONEAZĂ DECRETUL
Creşe şi grădiniţe
Pentru ca un copil să poată fi înscris la creşă sau grădiniţă (0-6 ani), părinţii trebuie să prezinte carnetul de vaccinări şi eventualele certificate medicale cerute. În cazul în care copilul nu are vaccinurile, nu va putea fi înscris.
Şcoală
Şi în această situaţie, părinţii vor trebui să prezinte carnetul de vaccinări. Dacă, însă, copilul nu le-a făcut, şcoala va trebui să contacteze Autoritatea Sanitară Legală, care, la rândul său, le va da părinţilor câteva zile să vaccineze copilul. Dacă familia refuză, va trebui să plătească o amendă „mai mare de 10, până la 30 de ori decât în prezent”, a spus Gentiloni, fără a preciza suma. De asemenea, familia va trebui să plătească amenda anual.
Sancţiunile prevăzute în prezent în lege sunt cuprinse între 100 şi câteva sute de euro, în funcţie de vaccin, dar nu erau aplicate.
Italia a anunţat recent că se confruntă cu o epidemie de rujeolă, după o scădere a ratei vaccinărilor.
Potrivit Ministerului italian al Sănătăţii, de la începutul acestui an au fost înregistrate aproape 1.500 de cazuri de pojar, faţă de aproximativ 840 în tot anul 2016 şi aproximativ 250 în 2015.
"Italia şi România au o epidemie în prezent”, declara preşedintele Institului de Sănătăte de la Roma, Walter Ricciardi.