Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că speră „respectarea integrală a acordurilor” convenite între UE şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, după ce Partidul Conservator britanic a ales-o pe Liz Truss pentru postul de premier, relatează AFP.
„UE şi Regatul Unit sunt parteneri. Împreună facem faţă la numeroase provocări, de la schimbările climatice până la războiul din Ucraina. Sper o relaţie constructivă cu respectarea integrală a acordurilor noastre”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter, în contextul în care Liz Truss a ameninţat că nu va aplica dispoziţiile privind Irlanda de Nord cuprinse în acordul de Brexit încheiat cu UE.
Conform protocolului nord-irlandez inclus în acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, provincia Irlanda de Nord rămâne în uniunea vamală şi în piaţa comună a UE, menţinându-şi astfel deschisă frontiera cu Irlanda, ţară membră a UE. Dar Londra consideră că acest protocol, care practic creează o frontieră în interiorul Regatului Unit, este imposibil de aplicat.
După ce înaintea referendumului privind Brexitul din 2016 Liz Truss a făcut campanie împotriva ieşirii din UE, ca ministru de externe în guvernul demisionarului Boris Johnson ea a adoptat un ton adesea foarte virulent contra UE, transmite Agerpres.
Ea este de altfel iniţiatoarea unui proiect de lege ce prevede suspendarea aplicării clauzelor din protocolul nord-irlandez, ceea ce ar putea antrena noi represalii din partea Bruxellesului - pe lângă procedurile legale deja iniţiate - şi un război comercial cu impunerea reciprocă de taxe vamale.
Liz Truss, actualul ministru britanic de Externe și, totodată, ministrul pentru Femei și Egalități, a câștigat șefia Partidului Conservator din Marea Britanie și, prin urmare, va deveni prim-ministru, urmând să-l înlocuiască pe Boris Johnson, care a renunțat la această poziție în urma unei serii de scandaluri. Liz Truss l-a învins în „finală” pe Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe în cabinetul lui Boris Johnson.
Editor : A.C.