Noul set de interdicţii pe care guvernul lui Viktor Orban vrea să îl pună pe achiziţia şi exploatarea terenurilor agricole de către străini este îndreptat îndesebi împotriva fermierilor austrieci. Aceştia sunt cei mai mari agricultori străini din Ungaria. Însă Guvernul de la Budapesta spune că terenurile ungureşti trebuie să fie exploatate doar de către fermierii maghiari.
În prezent, străinii nu au voie să cumpere terenuri agricole în Ungaria.
Chiar dacă autorităţile de la Bruxelles le-au cerut tuturor statelor membre să permită vânzarea de proprietăţi agricole către cetăţenii europeni, Ungaria a reuşit să ocolească pentru moment această regulă. Însă Guvernul Orban vrea să meargă și mai departe.
Vrea să scoată în afara legii, din luna mai, toate contractele între proprietarii unguri de terenuri şi fermierii străini. Cu alte cuvinte, guvernul Ungariei vrea ca proprietarii unguri de terenuri agricole să nu mai fie intermediarii fermierilor austrieci.
La fel investeau străinii şi în România. Terenurile erau exploatate prin intermediul unor companii cu sediul social în România.
La 1 ianuarie, România a liberalizat piaţa terenurilor. Însă săptămâna aceasta, după dispute aprinse cu Guvernul, preşedintele Traian Băsescu a promulgat o lege care le îngreunează străinilor accesul la terenurile agricole româneşti. Căci arendaşii, coproprietarii, localnicii şi apoi statul, au drept de preempţiune asupra tuturor terenurilor scoase la vânzare.
Însă obstacolele din România sunt cu mult mai mici decât cele din Ungaria. Prin aceste interdicţii, Guvernul de la Budapesta riscă să-și strice și mai rău relaţiile atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu Austria.
Cu o lungă istorie comună, Austria şi Ungaria încă mai au legături istorice strânse. Austriecii fac agricultură în Ungaria, iar ungurii fac turism în Austria.
Culmea e că la un moment dat, anul trecut, s-a iscat vâlvă în România, după apariția unor informații potrivit cărora ungurii îşi fac planuri să cumpere pământ în România. Pentru aceasta, ar fi fost dispuşi să plătească chiar şi o rentă viageră românilor care îşi cedează pământul.