Ungaria și Slovacia se împotrivesc reformei sistemului de migrație UE. ONG-uri: Acordul „va produce mai multe decese pe mare”

Data publicării:
Migranți in barca pe Marea Mediterană
Ambarcațiune cu migranți. Foto: Profimedia Images

Acordul „istoric” privind reforma sistemului european de azil și migrație are deja primii opozanți chiar din rândul statelor UE. Ungaria și Slovacia au anunțat că se împotrivesc viitoarelor reguli privind preluarea migranților, în vreme ce mai multe ONG-uri de salvare pe mare avertizează că acordul va conduce la „mai multe decese pe mare”.

Ungaria a afirmat că „respinge cu forţă” acordul convenit miercuri de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru a reforma în profunzime sistemul european de azil şi migraţie.

Budapesta refuză să contribuie la mecanismul de solidaritate obligatorie între ţările membre, a anunțat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

„Respingem cu forţă acest pact privind migraţia”, a declarat Peter Szijjarto.

„Nu vom lăsa să intre nicio persoană împotriva voinţei noastre”, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Slovacia: „Ne opunem categoric”

Slovacia se opune „oricăror cote obligatorii ale UE de relocare” a migranţilor sau amenzilor pentru neaplicarea acestor cote, a declarat miercuri la Budapesta ministrul de externe slovac, Juraj Blanar.

„Ne opunem categoric ca Uniunea Europeană să interfereze în afacerile suverane ale Slovaciei. Aceasta nu este o chestiune în care UE să aibă competenţă. Nu suntem de acord cu asta”, a precizat ministrul slovac, care efectuează o vizită oficială în Ungaria.

Slovacia va reveni la solidaritatea flexibilă pe care a manifestat-o anterior, de pildă contribuind la protejarea frontierei sudice a Ungariei prin trimiterea de ofiţeri de poliţie acolo, a adăugat ministrul Juraj Blanar, vorbind la o conferinţă de presă comună cu omologul său ungar, Peter Szijjarto.

ONG-uri: Acordul „va produce mai multe decese pe mare”

Acordul la care au ajuns Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European pentru a schimba profund sistemul comunitar de migraţie şi azil „va provoca mai multe decese pe mare”, a avertizat miercuri un colectiv de ONG-uri de salvare pe mare.

„Nicio viaţă nu va fi salvată prin decizia de astăzi. Acest acord este un eşec istoric şi un tribut adus partidelor de dreapta din Europa”, au transmis peste 15 ONG-uri, între care Sea-Watch şi SOS Humanity, într-un comunicat comun, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Descris ca fiind „istoric” de către UE, acordul - care prevede crearea de centre de detenţie la frontiere şi o expulzare accelerată a solicitanţilor de azil respinşi - va trebui să fie aprobat oficial de Consiliu, format din statele membre, şi de Parlamentul European.

„Prin acordul de astăzi, UE a pierdut încă o oportunitate. Existau alternative care puteau salva vieţi omeneşti. Ar fi trebuit create rute sigure şi legale către Europa, ar fi trebuit înfiinţată o misiune europeană de căutare şi salvare şi ar fi trebuit garantată o distribuţie echitabilă a persoanelor între statele membre”, au subliniat ONG-urile.

„În schimb, instituţiile europene au decis să lupte activ împotriva drepturilor celor care solicită protecţie, legalizând încălcarea dreptului la azil de către statele membre”, au precizat organizaţiile.

UE vrea să adopte toate textele înainte de alegerile europene din iunie anul viitor, în contextul în care problema imigraţiei monopolizează dezbaterea politică în multe ţări europene, pe fondul ascensiunii partidelor de extremă dreapta şi populiste.

Acord pentru refotrma sistemului de migrație

Parlamentul European şi statele membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord asupra unei ample reforme a politicii europene privind azilul şi migraţia, la capătul unei ultime nopţi de negocieri, a anunţat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas.

„A fost un drum lung pentru a ajunge aici, dar am reuşit. Europa îşi respectă angajamentele privind migraţia”, a declarat Margaritis Schinas.

Reforma prevede în special un control consolidat asupra sosirilor de migranţi în UE, înfiinţarea de centre închise în apropierea frontierelor pentru a-i returna mai rapid pe cei care nu au drept de azil în UE şi un mecanism de solidaritate obligatorie între ţările membre în favoarea statelor aflate sub presiunea migraţiei.

Reforma sistemului european de azil şi migraţie s-a aflat pe agenda UE încă din 2015, când în blocul comunitar au ajuns un număr record de migranţi.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”