Un militar ucrainean care și-a pierdut piciorul în luptă a declarat pentru The Washington Post că nu s-ar mai oferi voluntar ca să lupte pentru țara sa, exprimând astfel un pesimism mai rar răspândit în societate, dar care se află pe un trend ascendent, relatează Insider.
Ruslan Proektor, în vârstă de 52 de ani, a declarat pentru presă, într-un material publicat joi, că și-a pierdut piciorul în această vară, după ce a călcat pe o mină rusească. Militarul care a încercat să-l salveze pe Proektor a călcat și el pe o mină, iar daunele au fost mai mari, a spus el.
Proektor, aflat acum în recuperare la Kiev, a spus că dacă i s-ar oferi acum posibilitatea de a alege să se alăture armatei, nu s-ar mai înscrie.
„Îi iau pe toți și îi trimit în prima linie, fără o pregătire adecvată”, a spus el pentru Washington Post. „Nu vreau să fiu în compania unor oameni nemotivați”.
Nu este clar în ce brigadă a luptat Proektor, sau dacă avea experiență militară înainte de declanșarea invaziei ruse.
Acum, Ucraina se află în plină contraofensivă, pentru a recâștiga teritorii în estul și sudul țării.
Multe dintre unitățile trimise la luptă în aceste zone sunt parte din brigăzi care au fost antrenate și echipate în grabă în țările NATO, în ultimele luni. Aceste trupe suferă pierderi mai mari în comparație cu unitățile experimentate, chiar mai prost echipate, a scris The Guardian.
Lipsă de pregătire?
Michael Kofman, un cunoscut analist militar, a declarat pentru The Guardian că lipsa de pregătire a fost probabil esențială.
„Cred că este foarte corect să fii sceptic că, având atât de puțin antrenament, ai putea crea unități închegate care pot performa în luptă, pentru prima dată, împotriva unor apărări bine pregătite”, a spus el.
Unele brigăzi antrenate de Occident au început chiar să abandoneze tacticile predate de SUA, pentru că s-au dovedit ineficiente, a relatat The New York Times la începutul acestei luni.
În loc să atace frontal pozițiile rusești folosind manevre militare occidentale complicate, mulți membri ai armatei ucrainene au recurs la baraje de artilerie și rachete, a scris Times.
Proektor nu este singurul care gândește așa în legătură cu războiul, care dă puține semne de încetare după mai bine de un an și jumătate.
Alți ucraineni care au vorbit cu The Washington Post s-au abătut, de asemenea, de la sentimentul predominant de unitate, invocând rezultatele dezamăgitoare ale contraofensivei.
Editor : Liviu Cojan