Un român, între şapte membri ai misiunii ONU răpiţi pentru o scurtă perioadă de timp în Libia
Data publicării:
Bărbaţi înarmaţi au răpit pentru o scurtă perioadă de timp şapte membri ai misiunii ONU în Libia - inclusiv un român -, în urma unui atac asupra convoiul acestora, miercuri, în oraşul Zawiya, la 50 de kilometri vest de Tripoli, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate, relatează Agerpres.
„Ei au fost eliberaţi. Sunt cu toţii teferi şi nevătămaţi”, a declarat pentru AFP generalul Najmi al-Nakoua, şeful gărzii prezidenţiale, însărcinat cu protecţia misiunilor diplomatice la Tripoli.
Misiunea ONU în Libia a confirmat atacul asupra convoiului său.
„Misiunea ONU de susţinere în Libia (MANUL) confirmă că un convoi ONU a fost atins astăzi, în timp ce era în drum între Sorman şi Tripoli”, a anunţat o purtătoare de cuvânt într-un comunicat.
Manul a precizat că nu există victime în rândul membrilor personalului vizat, adăugând că ”aşteaptă cu nerăbdare întoarcerea lor în securitate la Tripoli”.
Purtătoarea de cuvânt nu a dat alte detalii despre circumstanţele atacului.
Un membru al Parlamentului libian, Abdallah al-Lafi, care a participat la negocieri ce au condus la eliberarea personalului ONU, a confirmat pentru AFP că membrii misiunii sunt cu toţii ”sănătoşi”.
El a precizat însă că personalul ONU era în continuare împreună cu el într-un post de poliţie în oraşul Sorman, la aproximativ 70 de kilometri vest de Tripoli, în aşteptarea pregătirii transferului lor către Tripoli.
”Aşteptăm în continuare ca un dispozitiv de securitate să fie creat pentru a pleca”, a spus el.
Lafi a anunţat că din misiunea ONU fac parte cinci bărbaţi - un malaysian, un român şi trei libieni - şi două femei - o egipteană şi o palestiniană.
Potrivit acestuia, atacatori au răpit personalul ONU cu scopul de a negocia eliberarea unor rude deţinute la Tripoli.
”I-am convins să elibereze personalul ONU înainte de orice negociere”, a spus el.
Membrii misiunii ONU erau în drum de la Tripoli către oraşul Sorman cu scopul de a vizita un centru de retenţie a imigranţilor, în momentul în care au fost atacataţi pe drum, la nivelul oraşului Zawiya.
Ambasadorul britanic în Libia Peter Millett şi-a exprimat îngrijorarea după atac.
”Tulburat de un atac asupra convoilui Manul. Sper că toată lumea este în securitate”, a scris el.
Într-o fotografie pusă în circulaţie pe reţele de socializare se pot vedea locuri în care gloanţe au lovit geamul blindat al unui vehicul cu tracţiune integrală prezentat ca aparţinând ONU.
După prăbuşirea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, reprezentanţele diplomatice şi diplomaţii din Libia sunt cu regularitate vizaţi de atacuri şi răpiri.
În 2014, majoritatea misiunilor diplomatice, inclusiv cea a ONU, au părăsit ţara din cauza intensificării violenţelor.
Manul are sediul la Tunis, însă membrii săi efectuează cu regularitate misiuni în Libia.