Jurnaliştii de la Daily Mail l-au vizitat pe Victor Spirescu la benzinăria din apropierea Londrei, unde lucrează. Erau curioşi să vadă dacă românul chiar are un loc de muncă în Marea Britanie. L-au găsit pe Victor foarte ocupat, spăla o maşină şi le-a spus ziaristilor că nu poate sta prea mult de vorbă cu ei.
Jurnaliştii britanici şi-au mutat apoi atenţia asupra logodnicei pe care a lăsat-o în România. Atât cei de la Daily Mail şi cei de la Telegraph au vizitat-o pe Cătălina Curcean, în satul Pelişor de lângă Sibiu.
„În timp ce domnul Spirescu începe o nouă viaţă, logodnica lui de 19 ani taie lemne la -25 de grade Celsius, într-un sat din Transilvania. Apoi, face curat la porcul care va fi omorât pentru a fi mâncat Crăciunul viitor. În sat nu e apă curentă, aşa că domnişoara Curcean trebuie să scoată apă cu găleata dintr-un puţ”, scrie The Daily Mail.
Un alt cotidian britanic, The Times, publică la rândul său un interviu cu muncitorul român, în care acesta acesta povesteşte care au fost primele sale impresii când a ajuns pe pământ britanic.
„S-a temut că îşi va pierde noul loc de muncă după ce a fost întâmpinat la sosirea sa pe aeroport de o cohortă de jurnalişti şi politicieni”, scrie și The Times.
Toată tevatura făcută de presa britanică pe marginea invaziei muncitorilor români şi bulgari nu l-a făcut vedetă doar pe Victor Spirescu. Keith Vaz, parlamentarul care i-a aşteptat pe români pe aeroport, este catalogat ca un oportunist, care ştie să speculeze fiecare situaţie ce i-ar putea aduce un pic de popularitate, motiv pentru care a fost numit politicianul de teflon.
„Vaz a alunecat prin toate în felul său liniştit, politicos, elaborat. A fost botezat „parlamentarul de teflon” sau „Keith Vaselină”. Are un soi de abilitate care îi permite să evite cu uşurinţă orice situaţie care i-ar putea aduce prejudicii de imagine”, spun jurnaliștii de la The Independent.
Între timp, unul dintre cele mai agresive tabloide la adresa muncitorilor est-europeni, Daily Express, a descoperit şi exemple pozitive de români şi bulgari, care lucrează în Regat. Este vorba de fotbalistul Vlad Chiricheş și despre bulgarul Dimitar Berbatov.
„Aceşti doi oameni au contribuit la bunăstarea angajatorilor lor şi a clienţilor acestor angajatori. Şi, fiind sportivi foarte bine plătiţi, au contribuit mult la finanţele Marii Britanii. Estimez că fiecare dintre ei va plăti taxe de 1 milion de lire pe an. Dacă toţi românii şi bulgarii ar câştiga atât, nimeni nu ar avea o problemă cu imigraţia”, scrie Patrick O'Flynn, editorialist la Daily Express, după ce cei doi jucători au contribuit din plin la succesul echipelor lor în ultima etapă de campionat. Mai mult, jurnalistul de la Daily Express sugerează faptul că ar trebui pus la punct un sistem prin care britanicii să îşi aleagă „cei mai buni şi productivi” oameni de pe planetă.