Ministrul nord-irlandez al agriculturii, Edwin Poots, a ordonat miercuri serviciilor sale să înceteze la miezul nopţii controalele post-Brexit asupra produselor agroalimentare, indicaţie ale cărei consecinţe concrete şi legalitate ridică semne de întrebare, în pline negocieri între Londra şi Bruxelles, notează AFP.
Intrarea efectivă în vigoare a Brexit-ului în urmă cu un an a condus la introducerea unor controale asupra mărfurilor care sosesc în Irlanda de Nord din Marea Britanie.
Conceput pentru a împiedica restabilirea unei frontiere fizice cu Irlanda vecină care ar risca să submineze pacea încheiată în 1998, protocolul nord-irlandez menţine provincia britanică în piaţa unică şi uniunea vamală europene.
Unioniştii nord-irlandezi, din rândul cărora face parte ministrul agriculturii Edwin Poots, membru al partidul ultra-conservator DUP, denunţă aceste controale drept o frontieră în Marea Irlandei care ameninţă locul provinciei britanice în Regatul Unit.
Edwin Poots (DUP) i-a ordonat şefului administraţiei sale să înceteze controalele agroalimentare miercuri la miezul nopţii în porturile din provincia britanică. Nu se ştie dacă această indicaţie va fi respectată, unele persoane chiar din cadrul DUP susţinând că administraţia are obligaţia legală de a o duce la îndeplinire.
La rândul său, Edwin Poots a dat asigurări că a primit „consiliere juridică” în acest sens şi susţine că verificările necesită aprobarea executivului local care, însă, lipseşte.
Controversatul protocol nord-irlandez face în prezent obiectul unor negocieri intense
Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a denunţat o „încălcare a dreptului internaţional”. „Este un joc politic cu obligaţii legale”, a declarat el în faţa senatorilor la Dublin.
Vicepremierul nord-irlandez Michelle O'Neill, din partidul republican de stânga Sinn Fein, a denunţat pe Twitter o manevră a DUP de „a interfera ilegal cu dreptul naţional şi internaţional”.
Totul cu trei luni înainte de alegerile cruciale din mai, unde Sinn Fein, favorabil unui referendum în termen de cinci ani privind reunificarea insulei, este situat pe primul loc în sondaje.
Controversatul protocol nord-irlandez face în prezent obiectul unor negocieri intense. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, urmează să discute joi telefonic cu vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic.
Sub presiunea unioniştilor care au cerut progrese înainte de 21 februarie, data următoarei reuniuni a comitetului mixt UE-Regatul Unit pentru punerea în aplicare a acordului de Brexit, şefa diplomaţiei britanice şi-a exprimat săptămâna trecută, în cursul unei vizite în Irlanda de Nord, hotărârea de a face rapid „progrese semnificative”.
Editor : Liviu Cojan