Potrivit unui raport al Comisiei Europene, peste un sfert dintre studenţii care au participat la programul Erasmus şi-au cunoscut viitorii soţi sau soţii în timpul studiului în străinătate. Astfel, acest proiect de schimb universitar a contribuit la naşterea a peste un milion de copiii, de la intrarea sa în vigoare, în 1987. De asemenea, proiectul european a favorizat spiritul de afaceri al participanţilor dar şi a popularizat învăţarea unei limbi străine.
„Tuturor celor ce vor să facă programul Erasmus, vă rog să vă duceţi, este o ocazie minunată să mergeţi peste hotare, să întâlniţi oameni noi”, îndeamnă o studentă din Marea Britanie.
„Erasmus a fost pentru mine un fel de aventură, a reprezentat renunţarea la obişnuiţă şi saltul într-un alt mediu unde îţi faci prieteni noi şi înveţi o nouă limbă”, spune un student beneficiar al programului Erasmus.
„Care a fost cel mai bun lucru din programul meu Erasmus? Este cultura de aici, este despre colegii de cameră, de noii prieteni pe care ţi-i faci”, spune o altă studentă.
În cei 27 de ani de când a fost înfiinţat, programul Erasmus este considerat un succes pentru a format viitori lideri de decizie. Un exemplu este fostul ministru italian de externe, Federica Mogherini. Viitorul înalt reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene, a beneficiat, doar cultural, de o astfel de bursă.