Un deputat spaniol care a votat greşit a salvat reforma guvernului de care depind 70 de miliarde de euro, banii din PNRR

Data publicării:
parlamentul spaniei sala sedinte
Foto: Facebook / Congreso de los Diputados

O eroare de vot a unui deputat spaniol al formaţiunii de dreapta Partidul Popular (PP) a fost decisivă joi pentru adoptarea reformei pieţei muncii, o măsură-cheie a guvernului progresist şi esenţială pentru primirea fondurilor europene pentru redresare alocate Spaniei.

Actul normativ cu reforma concepută de titulara comunistă a Ministerului Muncii, vicepremierul Yolanda Díaz, a trecut de parlament cu 175 de voturi pentru şi 174 împotrivă, evidenţiind vulnerabilitatea parlamentară a guvernului minoritar condus de premierul socialist Pedro Sanchez şi stârnind un mare scandal politic după ce Partidul Popular a refuzat să recunoască rezultatul votului.

După negocieri lungi şi complexe conduse de Yolanda Díaz, executivul nu a reuşit să obţină sprijinul partenerilor săi obişnuiţi pentru această reformă - naţionaliştii basci din partidul PVN şi independentiştii catalani din ERC -, astfel că s-a văzut nevoit să apeleze la mici formaţiuni politice regionale, inclusiv cele din opoziţie.

Legea a fost pe punctul să pice la vot după ce doi deputaţi ai unui partid conservator regional nu au respectat consemnul de vot al formaţiunii lor şi au votat împotrivă. Salvarea a venit însă în mod neaşteptat din partea unui deputat al Partidului Popular, care a votat online şi s-a încurcat în sistemul informatic, astfel că din greşeală a votat pentru, notează agenția EFE, preluată de Agerpres.

De altfel, preşedinta parlamentului spaniol, Meritxell Batet, anunţase iniţial că legea a fost respinsă, stârnind bucuria deputaţilor dreptei, dar, la nici un minut mai târziu, ea a revenit şi a rectificat rezultatul, bucuria mutându-se în final în zona sălii legislativului ocupată de stânga.

În pofida protestelor conservatorilor, votul a fost validat, dar scandalul continuă şi Partidul Popular ameninţă că va apela inclusiv la justiţie.

Această reformă a fost menţionată de Comisia Europeană drept condiţie pentru accesarea fondurilor - de aproape 70 de miliarde de euro, sume nerambursabile - din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Spaniei.

Reforma prevede în special restrângerea substanţială a folosirii contractelor de muncă pe perioadă determinată, o practică la care angajatorii spanioli recurg în mod excesiv. Noua legislaţie anulează unele măsuri implementate de precedentul guvern de dreapta mai favorabil mediului de afaceri şi oferă de acum înainte sindicatelor o mai mare putere de negociere.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”