FOTO: captură TV
Mare favorit la alegerile prezidențiale din Portugalia, candidatul conservator Marcelo Rebelo de Sousa și-a obținut mandatul, duminică, încă din primul tur de scrutin.
Miza scrutinului prezidențial din Portugalia este o prerogativă de care se bucură șeful statului și anume că are dreptul de a dizolva Parlamentul. Este o armă decisivă în condițiile în care guvernul socialist care s-a instalat la putere din noiembrie depinde de o fragilă alianță cu stânga radicală.
Profesor de drept, în vârstă de 67 de ani, foarte volubil, Marcelo Rebelo de Sousa și-a devansat net principalul rival, independentul de stânga Antonio Sampaio da Novoa, de care l-au despărțit aproape 30 de procente. Victoria categorică vine și pe fondul popularității de care se bucură în calitatea sa de comentator de televiziune, dar și pentru că stânga, tabăra adversă, este profund divizată.
La un an și jumătate de la ieșirea Portugaliei din programul de ajutor financiar internațional de 78 de miliarde de euro, venirea la putere a unui guvern minoritar susținut de Partidul Comunist și de Blocul de Stânga divizase țara și stârnise îngrijorare în Europa. Or, victoria categorică obținută de Marcelo Rebelo de Sousa îi conferă deja o autoritate politică incontestabilă.
Noul președinte și-a luat angajamentul că va fi „liber și independent” și a promis să restabilească unitatea națională, în condițiile în care Portugalia tocmai a ieșit dintr-o criză economică și socială profundă.
Popular deja ca vedetă de televiziune, Marcelo Rebelo de Sousa a dus o campanie foarte personalizată, fără afișe electorale sau pliante, preferând contactul direct cu alegătorii și ferindu-se să apară înconjurat de politicienii din tabăra sa.
FOTO: Facebook
Pe unii alegători i-a convins, dându-le un sentiment de încredere, alții îi reproșează că este fals, că nu face decât să se dea în spectacol și că promite orice. Totuși, acest scrutin prezidențial a mobilizat mai bine electoratul decât cel precedent, dar în orice caz, rata de participare la vot s-a situat sub 50 la sută.
Divizat, Partidul Socialist nu a dat niciun consemn de vot alegătorilor și este marele perdant al acestor alegeri.
Președinte al Partidului Social-Democrat (cu orientare de centru-dreapta în Portugalia) din 1996 până în 1999, Marcelo Rebelo de Sousa este mai degrabă un spirit independent. Chiar dacă a beneficiat de susținerea oficială a PSD și a CDS (dreapta), el s-a distanțat de partidele asociate celor patru ani de austeritate bugetară.
În afară de culoarea politică, totul este diferit la noul președinte față de președintele pe care îl va înlocui în funcție. La 76 de ani, Anibal Cavaco Silva își încheie cel de-al doilea mandat consecutiv de cinci ani, marcat pe final de criza generată de alegerile legislative din 4 octombrie anul trecut.
Un conservator rigid, Cavaco Silva nu și-a ascuns reticența de a numi un guvern socialist sprijinit în Parlament de partide de stânga radicale, antieuropene și anti-NATO. Această alianță inedită în 40 de ani de democrație a reușit să îndepărteze de la putere coaliția de dreapta, care a câștigat alegerile, dar fără să aibă majoritate absolută.
Spre deosebire de Anibal Cavaco Silva, „profesorul Marcelo” s-a arătat mai degrabă conciliant față de guvernul condus de Antonio Costa, fostul său student la Facultatea de Drept din Lisabona. Cu toate acestea, în caz de criză, analiștii consideră că el nu va ezita să convoace alegeri legislative anticipate. Însă a promis că nu va face din aceasta un scop în sine de îndată ce-și va prelua mandatul.