Bărbatul a ajuns la spitalul de boli infecțioase în stare gravă, iar medicii nu au reușit să comunice cu el. Britanicul a murit la scurt timp după internare, iar acum medicii vor să stabilească dacă a murit într-adevăr de Ebola.
O sursă locală mai spune că un al doilea britanic prezintă simptomele bolii, potrivit The Telegraph.
Între timp, starea de sănătate a a infirmierei spaniole infectate cu Ebola a devenit extrem de gravă. În plus, spitalul unde este internată este acuzat că nu a respectat o serie de protocoale obligatorii pentru a limita riscul declanşării unei epidemii.
Un infirmier a trimis o scrisoare deschisă presei. Sub protecţia anonimatului, el a averizat asupra unui lung șir de erori comise de personalul medical și de autorități, încă de la apariţia primului caz de Ebola în Spania.
„Abia cu câteva ore înainte de internarea preotului, pe 6 august, s-a luat decizia folosirii etajului al VI-lea al spitalului Carlos al III-lea. Etaj care nu era folosit și nu avea dotări medicale. Infirmierele au transportat echipamentele cu mașinile proprii. Am fost nevoiți să folosim pungi de plastic pentru a ne acoperi încălțămintea, pentru că echipamentele nu erau complete. Deci, improvizații!”, scrie asistentul.
Directorii contestă toate acuzaţiile.
„Cea mai mare grijă a noastră este protejarea corespunzătoare a medicilor. Sper că siguranţa noastră poate fi asigurată în timp ce avem grijă de pacienţi, e crucial pentru alţii, pentru noi înşine”, spune medicul Santiago Yus.
Peste 80 de oameni sunt sub supraveghere la Madrid, pentru că au intrat în contact cu infirmiera bolnavă de Ebola, în perioada în care se simţea rău.
Măsuri de siguranţă pentru pentru a preveni înmulţirea cazurilor de Ebola vor introduse şi în Marea Britanie, după modelul celor din Statele Unite şi Canada. Astfel, pe aeroporturile londoneze Heathrow şi Gatwick, precum şi în terminalul feroviar Eurostar, toţi pasagerii care vin din Africa vor fi verificaţi. Iar cei care prezintă febră, vor fi trimişi la medic pentru investigaţii amănunţite.