ACTUALIZARE 13.25. A început marșul din capitala Ucrainei.
Sute de mii de oameni au protestat zilnic în Piaţa Independenţei din Kiev pentru a cere demisia guvernului şi a preşedintelui Viktor Ianukovici. Totul a pornit în noiembrie 2013. Atunci, preşedintele a refuzat să semneze tratatul de asociere cu Uniunea Europenă şi aşa a luat naştere mişcarea numită Euromaidan.
Liderul de la Kiev a încercat să înăbuşe protestele, dar nu a reuşit. Instituţiile din jurul Pieţei Independenţei au fost ocupate de manifestanţi.
Cu fiecare zi ce trecea, situaţia se agrava. Punctul culminant al revoltei a fost pe 20 februarie 2014, când forţele de ordine au deschis focul asupra manifestanţilor cu muniţie de război. Peste 80 de oameni au fost ucişi.
Chiar şi după această puternică ofensivă guvernamentală, Euromaidanul a rămas pe poziţii.
Forţele de ordine primesc ordin să se retragă, iar, în seara de 21 februarie, Viktor Ianukovici se refugiază în estul Ucrainei. A doua zi este demis de Rada Supremă şi decide să plece în Rusia, unde primeşte protecţie. Vestea a fost primită cu bucurie de ucrainieni. Unii s-au grăbit să ia cu asalt reşedinţa prezidenţială a fostului lider, aflată la marginea Kievului.
A urmat o perioadă de tranziţie la Kiev. Arseni Iaţeniuk, lider al opoziţiei, este desemnat prim-ministru. Boxerul profesionist şi lider Euromaidanului, Vitali Kliciko, este ales primar al Kievului, iar un om de afaceri din industria ciocolatei, Petro Poroşenko, ajunge preşedinte al Ucrainei.
Euforia schimbării puterii la Kiev nu a durat, însă, prea mult.
În martie 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea, iar regiunile Donețk şi Lugansk au fost transformate într-un teatru de război, după ce separatiştii proruşi au cerut desprinderea celor două provincii de Ucriana.
Potrivit ONU, până acum, peste 5.600 de oameni şi-au pierdut viaţa în confruntările din estul Ucrainei.