UE va suspenda tratamentul economic și comercial privilegiat acordat Rusiei, va căuta să interzică folosirea activelor cripto de către Moscova și va interzice exporturile bunurilor de lux către Rusia, precum și importurile bunurilor de fier și oțel din acest stat, a anunțat, vineri, șefa Comisiei Europene.
Noile măsuri reprezintă al patrulea set de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei din Ucraina, astfel coordonându-se cu SUA și cu alți aliați G7, conform Reuters.
„Mâine, vom adopta un al patrulea pachet de măsuri pentru izolarea și mai mult a Rusiei și care să golească resursele pe care le folosește pentru a finanța acest război barbar”, a spus Ursula von der Leyen.
Alături de alți aliați occidentali, precum SUA, blocul comunitar va revoca statutul comercial al Rusiei de „cea mai favorizată națiune”. Aceasta ar deschide calea ca UE să interzică sau să impună tarife restrictive asupra bunurilor rusești și astfel să pună Rusia pe același nivel cu Coreea de Nord sau Iran.
Ca prim pas, UE va interzice importurile de bunuri din sectoarele fier și oțel.
Von der Leyen a transmis că drepturile Rusiei de membru al instituțiilor precum FMI și Banca Mondială vor fi suspendate.
„Rusia nu poate încălca grosolan legea internațională și în același timp să se aștepte că poate beneficia de privilegiile de a fi parte a ordinii economice internaționale”, a declarat von der Leyen.
Aliații G7 vor căuta săptămâna viitoare să se coordoneze pentru a lua în vizor „prietenii” lui Putin și se vor strădui să se asigure că Rusia și elitele sale nu pot folosi activele cripto pentru a ocoli sancțiunile.
Uniunea Europeană va interzice în mod specific exporturile către Rusia de bunuri de lux, măsură menită să afecteze elita rusească.
În cele din urmă, blocul comunitar va interzice noi investiții europene în sectorul energetic din Rusia.
„Această interdicție va acoperi toate investițiile, transferurile de tehnologie, serviciile financiare, etc. pentru explorare energetică și producție – și astfel va avea un mare impact asupra lui Putin”, a spus von der Leyen.
Importurile de bunuri din UE însumau 145 de miliarde de euro în 2019, potrivit Eurostat, dintre care 101 miliarde de euro care erau pentru petrol și gaze.
Editor : A.C.