UE cere României să comunice măsurile luate pentru combaterea fraudelor cu bani europeni
Data actualizării: Data publicării:
Comisia Europeană a solicitat în mod oficial ca Irlanda și România să comunice măsurile de transpunere a normelor UE de combatere a fraudelor vizând bugetul Uniuni. Solicitările au fost trimise joi celor două țări, care au întârzieri în acest domeniu.
Comisia Europeană a decis să trimită avize Irlandei și României din cauza neîndeplinirii obligației de a comunica transpunerea normelor UE în legislația lor națională privind combaterea fraudelor vizând interesele financiare ale Uniunii, potrivit unui comunicat al CE.
Cele două țări au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor expuse de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.
Statele membre trebuia să informeze Comisia până în iulie 2019 cu privire la măsurile luate pentru punerea în aplicare a directivei. Aceste norme cresc nivelul de protecție a bugetului UE prin armonizarea sancțiunilor și a perioadelor de limitare ale infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii.
De asemenea, directiva pune bazele Parchetului European (EPPO), care va investiga, va urmări penal și va obține sancționarea acestor infracțiuni.