UE ar putea propune înghețarea fondurilor europene pentru Ungaria și Polonia înainte de luna aprilie

Data publicării:
EC Berlaymont Headquarters Unveiled In Brussels
Foto; Guliver / GettyImages

Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor structurale pentru Ungaria și Polonia înainte de alegerile parlamentare din Ungaria, pe 3 aprilie, din cauza îngrijorărilor privind statul de drept, a declarat marți comisarul european pentru finanțe, Johannes Hahn, potrivit Reuters.

„Trebuie să acționăm potrivit regulilor și nu ne putem ghida după data alegerilor”, a răspuns Johannes Hahn la întrebarea privind calendarul acțiunilor executivului european.

Polonia și Ungaria nu se încadrează în cerințele unei noi reglementări europene, care condiționează plata fondurilor structurale din bugetul UE pe termen lung de respectarea statului de drept.

Norma, în vigoare de la începutul lui 2021, oferă Comisiei o armă în lupta privind valorile democratice cu guvernele naționaliste și eurosceptice din cele două țări, după mai mulți ani în care presiunile diplomatice nu au dat rezultate.

Comisia Europeană a înghețat deja fonduri de miliarde de euro destinate Ungariei și Poloniei pentru recuperare economică post-pandemie, din cauza acelorași îngrijorări. 

Comisia consideră că nicuna din cele două țări nu îndeplinește standarde fundamentale al UE - deoarece justiția din Polonia nu este independentă și pentru că mare parte din banii europeni folosiți pentru achizișii publice în Ungaria au ajuns la furnizori care au conexiuni cu partidul de guvernământ Fidesz.

În noiembrie anul trecut, Comisia le-a cerut celor două guverne să clarifice cum plănuiesc să răspundă acestor îngrijorări.

Johannes Hahn a declarat că nu a primit niciun răspuns din partea Poloniei până luni, când a expirat termenul, și că va trimite un reminder Varșoviei. Ungaria are termen de răspuns până marți, la miezul nopții.

Ambele țări au contestat noua reglementare europeană la Curtea de Justiție a UE, iar o decizie este așteptată în luna februarie. Dacă instanța respinge contestația, Comisia este liberă să acționeze.

Oficialii europeni nu se așteaptă ca răspunsurile Poloniei și Ungariei să aducă ceva nou, pentru că niciuna din cele două țări nu a făcut vreo schimbare legislativă până acum, care să fie în acord cu cerințele UE.

Dacă Comisia Europeană nu va fi de acord cu răspunsurile primite, va avea la dispoziție o lună pentru a pregăti propunerea de a îngheța fondurile europene destinate Poloniei și Ungariei, iar guvernele europene vor avea apoi încă o lună pentru a aproba propunerea prin vot, cu majoritate calificată.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...