Ucrainean arestat după ce a anunțat public că dezertează. Care sunt nemulțumirile lui Serghii Gnezdilov la adresa armatei Kievului

Data publicării:
Volunteer search group identifies remains of soldiers found on battlefield in Ukraine
Imagine cu scop ilustrativ. Foto: Profimedia

Un militar ucrainean, Serghii Gnezdilov, a fost arestat şi apoi plasat în detenţie de către autorităţile ucrainene, după ce a anunţat în mod public pe Facebook, la 21 septembrie, că-şi părăseşte fără permisiune unitatea, a 56-a Brigadă, cu scopul de a cere demobilizarea militarilor epuizaţi de peste doi ani şi jumătate de invazie rusă, relatează AFP.

Militarul riscă până la 12 ani de închisoare, a anunţat pe Telegram Biroul ucrainean de anchete (DBR), potrivit News.ro.

„Abandonarea demonstrativă şi publică a unei unităţi militare pe timp de război nu este doar imorală” faţă de camarazii săi, ci ea „demoralizează societatea şi provoacă o falsă dezbatere care face în mod clar jocul inamicului nostru”, spune DBR.

Lipsă de recruți

Serghii Gnezdilov anunţa pe Facebook că „problema odihnei infanteriei şi stabilirea unor condiţii clare ale serviciului în prima linie este o problemă de securitate naţională”. El cataloga situaţia actuală cu „sevrajul”.

„Ei încearcă să ne convingă că nu există oameni care să-l înlocuiască pe infanteristul care poartă acest război pe umerii săi. Cinci milioane de bărbaţi care pot să-şi satisfacă serviciul le spun militarilor din prima linie că acest război nu este al lor”, îşi exprima militarul ucrainean indignarea.

Unii consideră această situaţie nedreaptă faţă de militarii care se află sub drapel de la începutul invaziei şi care cer să fie demobilizaţi şi înlocuiţi cu recruţi. Guvernul este reticent să le satisfacă cererile, din cauza lipsei de rezerve noi şi a situaţiei dificile de pe front.

Durata nedeterimată a servciului militar pe timpul legii marţiale este subiect de dezbatere în Ucraina, care se confruntă din februarie 2022 cu cel mai grav conflict armat din Europa din 1945 încoace, soldat cu zeci de mii de morţi.

În mai, în Ucraina a intrat în vigoare o nouă lege în vederea unei consolidări a mobilizării şi înrolării a zeci de mii de bărbaţi. Însă problema este departe de a fi soluţionată, în contextul în care sistemul de recrutare este considerat corupt şi puţin eficient.

Armata ucraineană pierde, de mai multe luni, teren în Donbas. Vuhledar, unul dintre bastioanele-cheie ale Ucrainei în estul ţării, a căzut pe mâna forţelor ruse la începutul lui octombrie.

Peste 15.000 de dezertări de la începutul anului, de cinci ori mai multe decât în 2022

Pe de altă parte, scrie Le Figaro, în fiecare lună, peste 5.000 de militari ucraineni îşi abandonează unitatea sau dezertează, potrivit justiţiei ucrainene, ale cărei cifre pot să fie subestimate.

Armata ucraineană - care duce lipsă de oameni şi se confruntă cu o înaintare rusă zilnică de 10 km2 în estul ţării - nu întâmpină dificultăţi doar în recrutarea a 500.000 de noi militari, ci se confruntă în paralel cu o creştere puternică a dezertărilor, scrie Alexis Feertchak.

Acest subiect este destul de grav pentru ca să facă obiectul unei comunicări oficiale a autorităţilor de la Kiev, în cifre, iar parlamentarii din Înalta Rada discută despre o revizuire a legislaţiei în vederea unei relaxări a sancţiunilor care-i vizează pe dezertori şi a unei întoarceri a acestora în rândul forţelor armate.

Miercuri, Procuratura Generală a Ucrainei a prezentat statistici cu privire la proceduri referitoare la „abandonarea neutorizată a unităţii” şi, mai grav, la „dezertare”.

Prima categorie corespunde unui refuz de a se conforma, de exemplu pe câmpul de luptă, însă fără ca militarul incriminat să dispară pur şi simplu în natură.

Cifre citate de publicaţia ucraineană Strana arată o „explozie” a procedurilor de la începutul războiului, la 24 februarie 2022, în urmă cu peste doi ani şi jumătate.

Cazurile de de dezertare, care se află în prezent în domeniul justiţiei ucrainene, au crescut de la 3.342 în 2022 la 7.883 în 2023 şi la 15.559 în 2024. Ultima cifră nu acoperă tot anul în curs, ci doar primele opt luni. În cazul în care continuă în acest ritm, ele ar putea depăşi 20.000 până la sfârşitul lui decembrie. Dezertările au crescut de 4,7 ori faţă de 2022.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Filmul despre Donald Trump, cu actorul român Sebastian Stan, vine ca un trăsnet în prag de...
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Ana Baniciu, criticată după ce și-a luat fiul de patru luni la o petrecere: "Ce tâmpenie să duci copilul în...
Film Now
I-a lăsat pe toți cu gura căscată! Brooke Shields, într-o rochie mini, verde neon, la 59 de ani. Picioare...
Adevarul
Alertă! Substanțe toxice descoperite în mărci de săpun populare, care se află în toate magazinele din...
Newsweek
Ministerul Muncii anunță ziua când intră pensia pe card în octombrie. Pensionarii iau bani în plus
Digi FM
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea actrița despre...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Jennifer Lopez, primul interviu după divorțul de Ben Affleck: „Nu pot să caut fericirea în alți oameni”...
UTV
Vezi cum arata Luca, fiul lui Victor Cornea. Micutul a fost prezent la aniversarea Ellei Burcea Balan