Patriarhul Filaret a cerut autorităţilor să înceteze violenţele şi să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Pentagonul avertizează asupra pericolului trimiterii armatei pentru reprimarea protestelor şi face apel la reţinere. Statele Unite ameninţă Ucraina cu sancţiuni, dacă autorităţile vor continua să folosească forţa împotriva manifestanţilor.
Ucrainenii care vor să intre în Europa nu se lasă intimidaţi de intervenţia poliţiei. Mii de oameni s-au adunat din nou Piaţa Independenţei din Kiev. Asta după ce, cu o noapte în urmă, batalioane de scutieri au distrus baricade şi corturi. Iar la sediul primăriei, ocupat de manifestanţii proeuropeni, au fost ciocniri între manifestanţi şi poliţie. Bătăile s-au încheiat în momentul în care poliţiştii au renunţat la evacuare şi au plecat din zonă.
Uniunea Europeană a condamnat violenţele de la Kiev. „Nu asta este calea spre progres. Am spus clar că aşteptăm să vedem un dialog între autorităţi şi oamenii care îşi exercită dreptul de a participa la o manifestaţie paşnică”, a declarat șefa diplomației UE, Catherine Ashton.
Washington-ul este şi mai dur. „În ceea ce ne priveşte, avem în vedere măsuri politice, inclusiv sancţiuni, dar suntem încă în faza de evaluare”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
Preşedintele ucrainean promite că forţa nu va mai fi folosită împotriva manifestanţilor paşnici. „Pentru a ajunge la un compromis, cer opoziţiei să nu respingă negocierile, să nu meargă pe calea confruntării şi a ultimatumurilor”, a spus el. Liderii opoziţiei au calificat drept farsă propunerea preşedintelui.
Manifestanţii vor ca preşedintele şi guvernul, care au respins acordul de asociere cu Uniunea Europeană, să plece de la putere. Pe de altă parte, premierul Mikola Azarov a declarat că va semna acordul, dacă Ucraina va primi un sprijin european de 20 de miliarde de euro sub formă de investiţii.Pretenţie respinsă de Bruxelles, care a spus că viitorul Ucrainei nu este subiectul unei licitaţii.