„Se trage încontinuu. Ne duce la poziţia trupelor ucrainene de pe linia frontului, unde cel puţin din punct de vedere tehnic ar fi trebuit să aibă loc încetarea focului. Mie, însă, nu-mi pare că are loc o încetare a focului”, a transmis Natalia Antelava, corespondent BBC în estul Ucrainei.
Schimbul de focuri a avut loc într-o localitate de la periferia oraşului Doneţk, una dintre cele mai disputate regiuni încă de la începutul conflictului. Răpăitul mitralierelor nu a încetat aici nicio clipă.
Soldaţii ucraineni spun că linia frontului este, de fapt, permanent atacată de separatişti.
De altfel, trupele ucrainene se pregătesc de ce e mai rău şi în sud, în apropiere de portul Mariupol, oraş strategic la Marea Azov.
„Aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte acorduri, acesta va sfârşi la rândul lui cu inamicul care începe ofensiva. Îşi vor aduna puterile şi se vor regrupa într-un mod favorabil lor. Nimic bun nu va rezulta de aici”, spune Andrei Bileţki, comandantul Batalionului Azov.
Tocmai pentru a se asigura că Rusia respectă acordul, liderii Uniunii Europene au decis să prelungească sancţiunile la adresa Moscovei.
„Liderii europeni au decis să lege regimul de sancţiuni de implementarea acordului de la Minsk negociat de cancelarul Merkel şi preşedintele Hollande”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.
La rândul lui, Kievul a cerut oficial Uniunii Europene trimiterea de trupe de menţinere a păcii pentru a se asigura că separatiştii vor respecta armistiţiul.