Criza din estul Ucrainei a dat o gaură în finanțele țării. Kievul e la un pas de faliment și se întoarce încă o dată cu fața spre FMI. Are nevoie de încă 15 miliarde de dolari și banii trebuie să vină repede.
„Voi prezenta această cerere Consiliului de Administrație din FMI, care va fi convocat cât mai curând pentru a examina relevanța acestui program de ajutor pe care, cu siguranță, voi propune să fie sprijinit”, a declarat șefa FMI, Christine Lagarde.
Dar ajutorul nu vine ușor. Pentru a se asigura că primește banii înapoi, de fiecare dată FMI cere la schimb reforme fiscale și economice. Iar Ucraina nu e țara unde apar minuni peste noapte - chiar noul ministru al economiei a declarat că Ucraina e cel mai corupt stat din Europa.
Și UE i-a promis finanțare de 11 miliarde de euro anul trecut, dar șovaie când trebuie să și dea banii. Vechile probleme ale țării o împing tot mai aproape de colaps, mai ales când Kievul plătește scump să își apere cetățenii.
„Sunt peste 9.000 de militari din Federaţia Rusă pe teritoriul meu, inclusiv mai mult de 500 de tancuri, artilerie grea şi blindate. Dacă acest lucru nu este o agresiune, atunci ce este o agresiune?", întreba retoric, de curând, președintele ucrainean Petro Poroșenko.
Apelul la ajutor financiar vine după ce președintele Poroșenko a acuzat din nou Rusia de implicare directă în conflict.
5.000 ar fi numărul celor uciși în conflictul din Ucraina. Sute de oameni au murit chiar și după ce, toamna trecută, a fost pus la punct un plan de pace.
„Ucraina este o ţară suverană. Au fost acorduri la care Rusia este parte şi totuşi Rusia și-a încălcat propriile acorduri, încălcând graniţa unei ţări suverane şi, cred, securitatea generală a Europei”, a spus comandantul forțelor americane din Europa, Ben Hodges.
Progrese diplomatice s-ar putea face, dar așa părea și în lunile trecute. În ceea ce priveşte o înțelegere financiară, oficialii ucraineni sunt plini de speranţa că acesta va fi în curând pe masa creditorilor externi.