Manifestanții au aruncat cocteiluri Molotov în clădire, iar forţele de ordine nu au ripostat. Se pare însă că mai mulţi poliţişti au fost răniţi. Liderul opoziţiei, Vitali Klischko, a mediat confruntările dintre cele două tabere. În final, forţele de ordine au părăsit clădirea şi au lăsat-o în mâinile protestatarilor.
Puterea de la Kiev pare să facă un pas înapoi, sub presiunea manifestanţilor din Piaţa Independenţei. Preşedintele Viktor Ianukovici a oferit postul de premier unuia dintre liderii opoziţiei, iar fostului boxer, Vitali Klischko - postul de vicepremier. Propunerile însă au fost respinse de liderii opoziţiei, care anunţă continuarea protestelor şi cer alegeri anticipate.
Viktor Ianukovici a oferit conducerea guvernului liderilor opoziţiei şi în plus, s-a arătat dispus să modifice Constituţia pentru a reduce puterile preşedintelui. Opoziţia a refuzat însă şi această propunere şi a cerut respectarea unor condiţii: organizarea de alegeri prezidenţiale în acest an şi votarea unei noi constituţii. Alegerile prezidențiale ar trebui să aibă loc, în mod normal, în ianuarie anul viitor, mandatul președintelui fiind de cinci ani.
După negocieri şi anunţul făcut în faţa presei, liderii opoziţiei au mers în mijlocul manifestanţilor.
„Atitudinea autorităţilor şi cea a lui Ianukovici este absolut diferită de cea pe care o aveau acum două zile. Şi asta pentru că am deschis un al doilea front. Proteste nu au loc doar aici pe Maidan, în Kiev. În întreaga Ucraină au loc astfel de evenimente”, a arătat Oleh Tiahnibok, lider al opoziţiei.
„Orice răspuns pe care îl dăm lui Viktor Ianukovici are loc în condiţiile impuse de noi, nu în condiţiile sale. Ţara are nevoie de semnarea acordului cu Uniunea Europeană. În al doilea rând, vă reamintesc că cerinţa Uniunii Europene este eliberarea tuturor deţinuţilor politici. Sunt mii de astfel de deţinuţi, închişi pe nedrept de autorităţi. Şi cel mai important dintre ei este Iulia Timoşenko”, a explicat Arseni Iaţeniuc, lider al opoziţiei.
Protestele continuă. Armata exclude intervenția
Liderii opoziţiei cred că protestele trebuie să continue. Acelaşi lucru îl cred şi protestatarii din Piaţa Independenţei.
„Sunt mulţumit de cererile opoziţiei. Dar nu sunt mulţumit de decizia preşedintelui. El nu vrea să răspundă cererilor oamenilor din piaţă, oameni care îi cer să nu împingă Ucraina în abis”, consideră un protestatar.
Manifestanţilor le e teamă că forțele de securitate ar putea încerca spargerea baricadelor. Pe de altă parte, ministrul Apărării a exclus ideea implicării armatei în conflict.
Protestele au continuat în întreaga ţară, de la Liov, în vest, până la Cernăuţi, aproape de graniţa cu România.
Liderul de la Kiev este presat şi de Uniunea Europeană, care a cerut gesturi concrete pentru reinstraurarea calmului. Pe de altă parte, Rusia a avertizat comunitatea internaţională să nu mai facă presiuni asupra Ucrainei: Moscova le-a spus oficialilor europeni să nu se amestece în politica ucraineană, în timp ce Statelor Unite le-a transmis să fie mai precaute în declaraţii.