În plină criză şi în timp ce tot mai multe voci îi cer demisia, preşedintele Ucrainei a intrat în concediu medical. Viktor Ianukovici suferă de o viroză respiratorie acută, însoţită de febră puternică. În acest timp, Statele Unite se pregătesc să impună sancţiuni unor reprezentanţi ai puterii şi ai unor lideri ai opoziţiei ucrainene. Potrivit Reuters, sancţiunile vor veni în cazul în care va exista o nouă escaladare a violenţelor din ţară. Toate acestea vin după ce ieri actuala putere din Ucraina a mai făcut o concesie manifestanţilor pro-europeni, prin adoptarea legii amnistiei.
După mai multe ore de negocieri tensionate, textul a fost aprobat de 232 de deputaţi din cei 416 prezenţi. Conform legii adoptate, manifestanţii proeuropeni arestaţi vor fi eliberaţi în următoarele 15 zile. Unii deputaţi cer însă ca eliberarea protestatarilor să aibă loc doar după ce manifestanţii vor părăsi toate clădirile instituţiilor publice ocupate. Opoziţia s-a abţinut de la vot, apreciind că puterea a recunoscut că „a luat ostatici” prin adoptarea textului.
Decizia vine după demisia de marţi a guvernului condus de Mikola Azarov, acesta urmând să îşi îndeplinească prerogativele până la formarea unui nou cabinet. Premierul demisionar i-a predat însă ştafeta lui Serghei Arbuzov: „Nu mai sunt premier şi am venit aici ca să vi-l prezint pe prim-ministrul în exerciţiu. Îl cunoaşteţi foarte bine. Vă doresc tuturor prosperitate, succes, sănătate şi dezvoltare pentru ţara noastră”, a spus Mikola Azarov.
Odată aşezat în fotoliul de premier, Serghei Arbuzov a lansat un mesaj pacifist. „O soluţie de compromis poate fi găsită doar prin respect reciproc pentru toate părţile implicate în negociere. Trebuie să spunem: Nu agresiunii şi ultimatumurilor”, a arătat noul premier.
În acest context, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a avertizat că intenţionează să anunţe organizarea de alegeri legislative anticipate dacă opoziţia şi puterea nu vor ajunge la un acord de rezolvare a crizei politice şi de formare a unui guvern în următoarele săptămâni, au anunţat doi deputaţi ai puterii citaţi de agenţia Itar-Tass, preluaţi de Mediafax.
Demisia premierului Mykola Azarov şi abrogarea legilor anti-revoltă nu i-au trimis acasă pe protestatarii care ocupă Piaţa Independenţei din Kiev de mai bine de două luni. Şi statele occidentale sunt atente la cum evoluează situaţia din Ucraina, cancelarul german ţinând să sublinieze că opoziţia are revendicări legitime: „Ministerul german de Externe, Cancelaria şi ambasada Germaniei din Kiev susţin soluţionarea paşnică a conflictului şi cererile legitime ale opoziţiei”, a declarat Angela Merkel miercuri.
De cealaltă parte, Rusia, prin vocea preşedintelui Vladimir Putin, a avertizat în privinţa unui amestec străin în criza din Ucraina.