Guvernul Ucrainei a informat Casa Albă că președintele Volodimir Zelenski a decis să-l concedieze pe comandantul armatei, generalul Valeri Zalujnîi, în ceea ce ar fi cea mai importantă schimbare la vârful armatei de la începutul războiului, relatează The Washington Post.
Oficialii de la Casa Albă nu au comentat decizia majoră de la Kiev, și au spus că este alegerea suverană a președintelui.
Zelenski încă nu a emis un decret oficial care să anunțe înlăturarea lui Zalujnîi, și nu se știe când s-ar putea întâmpla asta. Notificarea prealabilă către Washington, care nu a fost făcută publică anterior, reflectă rolul influent al Statelor Unite, ca cel mai puternic susținător militar și politic al Ucrainei.
Informarea din timp i-ar fi oferit Casei Albe ocazia de a-l îndemna, eventual, pe Zelenski să reconsidere decizia - însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Plecarea lui Zalujnîi, una dintre figurile cele mai populare din societatea ucraineană, ar putea afecta moralul trupelor și ar zgudui încrederea donatorilor occidentali, asta în timp ce armata Ucrainei se luptă pentru a bloca avansarea forțelor ruse. El și Zelenski au avut de mai multe ori divergențe cu privire la adoptarea strategiilor pe câmpul de luptă.
Dar orice mișcare a Statelor Unite de a interveni în vreo decizie a lui Zelenski, care consideră că un nou comandant ar putea schimba în bine situația de pe front, ar putea fi văzută ca o influență inadecvată.
„Senzația că există dezacorduri la nivel înalt la Kiev nu este utilă pentru Ucraina, iar guvernul american nu ar trebui să se amestece”, a spus Steven Pifer, expert în Europa de Est la Universitatea Stanford și fost ambasador al SUA în Ucraina.
„Un președinte are dreptul să-și aleagă cabinetul după cum crede de cuviință. Decizia ar trebui să îi aparțină lui Zelenski, la fel și potențialele consecințe”, a adăugat Alina Poliakova, președintele Centrului pentru Analiza Politicii Europene.
Zelenski ar putea alege să amâne decizia concedierii lui Zalujnîi pe termen nelimitat, dar acest lucru este puțin probabil, au spus oameni din anturajul președintelui ucrainean.
Disensiunile dintre Zelenski și Zalujnîi s-au accentuat în timp, în parte pentru că președintele l-a suspectat pe general că ar avea ambiții politice, dar și din cauza viziunilor diferite cu privire la chestiuni militare importante, inclusiv cererea generalului de a mobiliza aproximativ 500.000 de noi soldați.
Într-o întâlnire tensionată care a avut loc luni între cei doi, Zalujnîi a susținut că sunt necesare noi recrutări pentru a obține victorii pe câmpul de luptă, în fața puterii superioare de foc și a trupelor Rusiei, au spus oameni care au participat la discuții. De asemenea, Ucraina trebuie să se pregătească pentru pierderi umane comparabile cu cele de anul trecut, a mai spus generalul.
Zelenski a respins ideea de recrutare masivă, în parte pentru că Ucraina nu are bani pentru a-i plăti, fără a crește semnificativ impozitele pentru populație. O astfel de mobilizare agresivă ar fi, de asemenea, nepopulară din punct de vedere politic.
„Președintele nu crede că această mobilizare în masă a bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani este de dorit, sau justificată în acest moment”, a spus o persoană apropiată lui Zelenski.
În timpul întâlnirii, Zelenski i-a spus lui Zalujnîi că este demis, a dezvăluit un înalt oficial ucrainean.
Luni, purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serghei Nikiforov, a negat că preşedintele l-ar fi demis pe Zalujnîi, dar de atunci nu a mai transmis nimic presei.
Joi, Zalujnîi a declarat pentru CNN că guvernul ucrainean nu a reușit să mobilizeze un număr suficient de trupe și a cerut o îmbunătățire a capacităților de război de înaltă tehnologie.
„Trebuie să recunoaștem avantajul semnificativ de care se bucură inamicul în mobilizarea resurselor umane și modul în care acesta se compară cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul forțelor noastre armate”, a spus el.
Găsirea unui înlocuitor pentru Zalujnîi este o provocare semnificativă, însă.
Un potențial candidat este șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov. Tânărul de 38 de ani are experiență în misiuni ale forțelor speciale, dau nu și la comanda unei armate. Numirea sa ar putea aduce o orientare către tactici asimetrice - cum ar fi loviturile cu drone în adâncimea teritoriului rus - într-un război ale cărui linii de front au fost în mare parte statice în ultimul an.
Dar nu este clar dacă dorește postul, a spus o persoană apropiată. „Îi place slujba actuală și poate ar dori să continue să arunce în aer lucruri în Rusia”, a spus aceasta.
O altă opțiune este Oleksandr Sîrski, actualul comandant al forțelor terestre. Bărbatul de 58 de ani a condus apărarea Kievului în prima lună a războiului, apoi a planificat și coordonat o contraofensivă de succes în regiunea de nord-est a Harkovului, în toamna lui 2022.
Dar în rândul ofițerilor de rang înalt, Sîrski este deosebit de antipatic, fiind considerat de mulți un comandant în stil sovietic, care a ținut trupele sub focul inamicului prea mult timp în Bahmut, într-un moment în care Ucraina ar fi trebuit să se retragă.
„Este un personaj de tipul generalului Patton”, a spus un apropiat al lui Zelenski. „Nu are o genă a umanității în corpul său”.
Oricine îl va înlocui pe Zalujnîi, s-ar putea să nu pună capăt disputelor publice dintre general și președinte, „acesta rămânând o figură populară în Ucraina”, a declarat Angela Stent, expert în Rusia, și fost oficial de intelligence.
„Nu este clar cum ar afecta performanța militară a Ucrainei”, a adăugat ea. „Asta depinde de cine îi va succeda și de modul în care succesorul său este privit de restul armatei – și de cât de eficient va fi succesorul său pe câmpul de luptă”.